В Германия: Втората игла след „АстраЗенека” - с друга ваксина

Актуални новини
08:06 - 14 Април 2021
3889
В Германия: Втората игла след „АстраЗенека” - с друга ваксина

Хората на възраст под 60 години, на които е дадена първа доза ваксина срещу коронавирус на „АстраЗенека” в Германия, ще получат различна ваксина като втора доза, решиха федералните и регионалните здравни министри, цитирани от АФП и БГНЕС.

Германия обяви на 30 март, че вече няма да предлага ваксината „АстраЗенека” с две дози на хора на възраст под 60 години поради опасения за възможна връзка с редки случаи на образуване на кръвни съсиреци.

Агенция ДПА съобщи, че на по-младите, които са получили първа доза „АстраЗенека” преди 30 март, ще им бъде предложена втора доза или на Бионтех-Файзер, или ваксината на Модерна.

"Взетото решение цели по-добро ниво на защита," каза баварският министър на здравеопазването Клаус Холецчек пред ДПА. Новата политика е в съответствие с препоръките, публикувани миналата седмица от германската комисия по ваксините, която също препоръча втората инжекция да се направи 12 седмици след първоначалната доза на „АстраЗенека”.

Според германското министерство на здравеопазването около 2,2 милиона души на възраст под 60 години са получили първа доза „АстраЗенека” през последните седмици.

Световната здравна организация заяви, че не може да препоръча смяната на ваксината между две дози като защита срещу ковид-19, поради недостатъчни данни, показващи ефектите от това.