В Иран забраняват домашните любимци

Наскоро полицията там обяви, че разхождането на кучета в парковете се смята за престъпление

Свят
17:13 - 20 Юли 2022
3163
В Иран забраняват домашните любимци

Вълна от арести на собственици и конфискация на домашни любимци заля иранската столицата Техеран, съобщи Би Би Си. 

Наскоро полицията там обяви, че разхождането на кучета в парковете се смята за престъпление. Властите аргументираха действията си като заявиха, че мерките се предприемат, за да бъде защитена "безопасността на обществото".

Махса, която е собственичка на малко кученце се оплака, че сърцето й се къса докато животинчето я гледа с влажните си очи и я моли да го изведе навън, но тя не смее да го направи, защото се страхува да не бъде арестувана.

В същото време иранският парламент обсъжда проектозакон за "защита на обществените права срещу животните", който цели изцяло да забрани отглеждането на домашни любимци.

Според предложеното законодателство притежаването на домашни любимци ще подлежи на разрешение, издавано от специално сформирана за целта комисия. Ще бъде въведена и глоба от 800 долара за внос, покупка, продажба, транспортиране и отглеждане на редица животни, сред които котки, зайци и костенурки.

Председателят на Иранската ветеринарска асоциация д-р Пайам Мохеби, обясни, че дебатът за урегулирането на собствеността на домашни любимци е започнал преди 10 години, когато депутати предложили закон, според който всички кучета трябвало да се конфискуват и да бъдат дадени на зоопаркове или да бъдат изоставени в пустинята.

През последните 10 години дебатът за притежаването на домашни любимци толкова се изострил, че дори се стигнало до предложения в парламента за въвеждане на смъртна присъда за собственици на кучета.