В Ирландия договориха трипартийна коалиция

Членовете на трите партии трябва да подкрепят плана

Свят
16:53 - 15 Юни 2020
1613
В Ирландия договориха трипартийна коалиция

Лидерите на "Фина гейл", "Фина фойл" и Зелената партия сключиха споразумение за сформиране на коалиционно правителство в Ирландия четири месеца след парламентарните избори, информират АФП и "Гардиън".

Предложената коалиция, която все още трябва да бъде одобрена от членовете на трите партии, ще сближи дългогодишните противници "Фина гейл" и "Фина фойл".

В съобщение на "Фина фойл", най-голямата партия след изборите на 8 февруари, се казва, че лидерите на трите партии са договорили проектопрограма за управление.

Лео Варадкар, премиер и лидер на "Фина гейл", Майкъл Мартин, лидер на "Фина фойл", и лидерът на Зелените Еймън Райън приеха петгодишен план след седмици на усилени преговори. Варадкар и Мартин ще управляват ротационно.

Членовете на трите партии трябва да подкрепят плана - процес, който може да отнеме две седмици - преди предложеният съюз да замени временно управляващата администрация на Варадкар. Не се знае дали сделката ще бъде одобрена. Ако само 1/3 от членовете на Зелената партия се обявят против, сделката пропада и вероятно страната ще отиде към нови избори.

"Фина гейл" и "Фина фойл" доминират в ирландската политика, откакто техните основатели заеха различни страни по време на гражданската война през 1922-1923 г. Зелените едва за втори път ще участват в управляваща коалиция, ако бъде одобрена.

Предложната програма предвижда финансова помощ за насърчаване на пазара на труда, допълнителни средства за обществения транспорт, увеличаване на данъка върху въглеродните емисии, ускоряване намаляването на въглеродните емисии в страната със средно 7% на година и други.