В Истанбул вече складираха готови COVID ваксини

Новини
12:44 - 01 Декември 2020
2431
В Истанбул вече складираха готови COVID ваксини

След като през тази година самолетният сектор претърпява най-голямата криза в историята на авиацията, много компании се опитаха да скърпят бюджетите си с извънредни карго превози. Сега пред авиационния сектор предстои ново изпитание. Няколко изследователски екипа вече обявиха, че са готови с ваксините срещу Covid-19. 

Масовото им производството вече започна и сега е на дневен ред въпросът как те ще бъдат превозени по четирите краища на света. 

Предстои изключително комплексна и трудна логистична задача по извозването на милиони опаковки ваксини, наречена „мисията на века“. Допълнително усложнение е фактът, че те трябва да бъдат съхранявани при необичайни температурни условия. Ето защо този път превозът ще може да бъде осъществен единствено с карго самолети, специално пригодени за специфичния товар. В света не са много фирмите, разполагащи с подобни самолети. 

Според IATA осигуряването на само една доза ваксина за оценените 7,8 милиарда души на планетата ще запълни над 8000 джъмбо джет 747 товарни самолета. Това ще е най-мащабната логистична операция в историята на човечеството. 

Някои световни карго компании вече започнаха пренасянето на първите бройки ваксини. Тюркиш Карго е една от тях, като сключи договор и започна да пренася ваксини Covid-19, произведени в Китай, до различни страни по света.  Първия полет е бил осъществен на 19 ноември с превоз на ваксини от Пекин, през Истанбул, до град Сао Пауло в Бразилия. 

Голямо количество ваксини вече се намират складирани в специално построени нови "интелигентни" хангари с контролирана температура, който се намира на новото летище в Истанбул. Новите мега-хангари "СмартИст" (SmartIST) в Истанбул, с площ от 340 хиляди квадратни метра, осигурява високи стандарти в съхранението преди транспортирането на ваксините. Неговият годишен капацитет за обработка на товари е над 4 милиона тона. Заместник-генералният директор на компанията Турхан Йозен каза: „Ние работим за непрекъснатостта на студената верига за превоз по целия свят".  

Едва около 400 летища по света ще имат възможността да изпращат и посрещат тези товарни полети с ваксините. 

Европейският съюз, както и Съединените щати, Обединеното кралство, Китай и други, вече са сключили предварителни споразумения с големите фармацевтични играчи по света, за да осигурят достатъчно капацитет за ваксина, след като тя стане достъпна, пише "Марица".