В Италия започна 24-часова общонационална стачка

ЕС
15:09 - 20 Октомври 2023
2050
В Италия започна 24-часова общонационална стачка

В Италия започна общонационална 24-часова стачка. Тя ще засегне железопътния. фериботния, въздушния и градския транспорт, както и училищата, здравеопазването и други частни и обществени сектори, предава БНР.

Протестът започна с железопътния и градски транспорт в последните часове на изминалия ден и ще завърши в 21.00 часа местно време днес. Този на въздушния транспорт започна минути след полунощ и също ще продължи 24 часа.

Поводът за стачката във всички публични и частни сектори със затваряне на училища в цялата страна и с прекъсване на други услуги, включително и в здравеопазването, е проблемът за справяне с инфлацията. Профсъюзите настояват „за  общо увеличение на заплатите на работниците, за да се намали рискът от несигурността“. Те искат още подновяване на изтеклите трудови договори и анулиране на фалшивите, както и отхвърляне на войната и  на увеличението на военните разходи.

При провеждане на стачки има гарантиран часови поясна всички видове транспорт. Конкретно за въздушния  са гарантирани полетите между 7.00 и 10.00 часа и между 18.00 и 21.00 часа местно време. 

Националната авиокомпания ITA e отменила 20 вътрешни полета. Всички останали могат да имат закъснения.