В Кипър очакват 37 градуса новата седмица

Свят
20:39 - 20 Април 2024
2119
В Кипър очакват 37 градуса новата седмица

Температурен скок до екстремни летни стойности от 37 градуса в съчетание с повишена концентрация на прах във въздуха се очакват в Кипър през новата седмица. Валежите на острова ще продължат да намаляват през следващите десетилетия, посочиха в свое изследване учени от Кипърския институт.

"Изключително топла" въздушна маса от Африка, носеща температури от 8 - 12 градуса над нормата за сезона, навлиза в Кипър от неделя, съобщиха днес от водещата в страната частна метеорологична платформа.

Пикът на горещата вълна се очаква в сряда, когато живакът ще достигне или дори надхвърли 37 градуса във вътрешността на страната и 34 градуса по крайбрежието, показва прогнозата ѝ.

Априлската горещина ще бъде съпроводена и с повишени концентрации на прах във въздуха, което ще причини допълнителни проблеми на хората, предупредиха експертите.

Дни наред през изминалата седмица Кипър се дави в прах, като в Никозия съдържанието му достигна 6 пъти над допустимата норма.

Намаляване на валежите на острова ще е тенденцията през следващите десетилетия, казаха от Центъра за върхови постижения в изследването на климата и атмосферата /CARE-C/ в Кипърския институт.

Нивата на затопляне в Кипър и Източното Средиземноморие вече са над средните за света, се посочва в изследването им, извършено в рамките на научната програма на Кипърската инициатива за действия срещу климатичните промени в региона.