В НАТО вече се обсъжда сключване на сделка с Путин

Ключовият въпрос е как да се гарантира, че Украйна няма да стане уязвима за бъдеща руска атака

Новини
10:58 - 18 Септември 2024
1185
В НАТО вече се обсъжда сключване на сделка с Путин

Някои от съюзниците на Украйна започват да говорят за това как може да приключи битката срещу руската инвазия, пораждайки опасения в западни столици, че усилията могат да доведат до това Киев да бъде принуден към преждевременно прекратяване на огъня, пише агенция Bloomberg, цитирана от УНИАН.

Според източници на изданието, като част от дискусиите за стратегията за следващата година, официални лица все по-сериозно обмислят възможността за прекратяване на войната чрез преговори. Събеседниците потвърдиха, че решението за преговорите ще бъде взето от Киев и че никой не оказва натиск върху Володимир Зеленски. Не се споменава за кои страни става въпрос.

Но тъй като войната навлиза в поредната зима, няма признаци за пробив на бойното поле, което кара някои служители на съюзниците да започнат да проучват възможността за излизане от безизходицата чрез дипломация.

Отбелязва се, че Москва се бори да продължи напред, но нейните ракети са унищожили значителна част от енергийната инфраструктура на Украйна.

Това поражда опасения как страната ще оцелее тази зима.

Преговорите за прекратяване на боевете ще трябва да разрешат ключов въпрос: как да се гарантира, че Украйна няма да стане уязвима за бъдеща руска атака, като същевременно се нейните съюзници бъдат уверени, че няма да бъдат въвлечени в пряк конфликт с Кремъл.

За Запад смятат, че Владимир Путин ще се възползва от несигурността на Запада след сключването на сделката. Някои съюзници са на мнение, че времето между изборите в САЩ през ноември и встъпването в длъжност на президента следващия януари може да предостави прозорец на възможност. Напускащата администрация на Байдън може да има повече политическа свобода да преговаря за сделка. Вероятността за „алтернативни сценарии“ през следващите месеци е висока, добави източникът на Bloomberg.