В Нигер набират доброволци за защита на новата власт

Свят
14:52 - 16 Август 2023
1537
В Нигер набират доброволци за защита на новата власт

Жители на Нигер се подготвят за възможна инвазия от страни в региона, три седмици след като бунтовни войници свалиха демократично избрания президент на нацията, предава "Асошиейтед Прес".

Жителите на столицата Ниамей призовават за масово набиране на доброволци в помощ на армията в лицето на нарастващата заплаха от западноафриканския регионален блок ECOWAS, който казва, че ще използва военна сила, ако хунтата не възстанови власта на сваленият президент Мохамед Базум. ECOWAS активира "сили в готовност" за възстановяване на реда в Нигер, след като хунтата пренебрегна крайния срок за възстановяване и освобождаване на Базум.

Инициативата, ръководена от група местни жители в Ниамей, има за цел да набере десетки хиляди доброволци от цялата страна, които да се бият, да помагат с медицински грижи и да осигуряват техническа и инженерна логистика сред други функции, в случай че хунтата се нуждае от помощ, каза Амсару Бако, един от основателите, пред Асошиейтед прес във вторник.

"Трябва да сме готови, когато това се случи", каза той. Кампанията за набиране ще започне в събота в Ниамей, както и в градове, където силите за нахлуване могат да влязат, като например близо до границите с Нигерия и Бенин - две държави, които заявиха, че ще участват в интервенция. Всеки над 18 години може да се регистрира, като списъкът ще бъде предаден на хунтата, каза Бако. Хунтата не участва, но е запозната с инициативата, каза той.

Регионалното напрежение се задълбочава, тъй като противопоставянето между Нигер и ECOWAS не показва признаци на затихване, въпреки сигналите от двете страни че са отворени за мирно разрешаване на кризата. Миналата седмица хунтата заяви, че е отворена за диалог с ECOWAS, след като отхвърли многобройните усилия на блока за преговори, но малко след това обвини Базум в "държавна измяна" и отзова своя посланик от съседния Кот д'Ивоар.

Очаква се началниците на отбраната на ECOWAS да се срещнат тази седмица, за първи път, откакто блокът обяви разполагането на силите "в готовност". Не е ясно кога и дали силите ще нахлуят, но вероятно ще включват няколко хиляди войници и ще имат опустошителни последици, казват експерти по конфликти.

"Военна намеса без видим край рискува да предизвика регионална война с катастрофални последици за обширния Сахел, който вече е измъчван от несигурност, разселване и бедност", каза Мукахид Дурмаз, старши анализатор във Verisk Maplecroft, глобална компания за разузнаване на риска.

Министерството на отбраната на Нигер съобщи, че 17 негови войници са били убити при засада във вторник в югозападен регион, граничещ с Буркина Фасо.