В Пакистан започва изселване на нелегални мигранти

Свят
12:47 - 01 Ноември 2023
2023
В Пакистан започва изселване на нелегални мигранти

Пакистанските сили за сигурност започнаха да арестуват и да депортират десетки афганистанци, които живеят нелегално в страната, съобщава "Асошиейтед прес". Днес изтече крайния срок, който пакистанското правителство им даде да напуснат доброволно.

Акцията е насочена срещу всички чужденци в страната, които нямат документи или са нерегистрирани и засяга около 2 милиона афганистанци, които са в Пакистан без документи. Репресиите предизвикаха широка критика от агенциите на ООН, групите за защита на правата и ръководената от талибаните администрация в Афганистан.

Временният министър на вътрешните работи на Пакистан Сарфраз Бугти потвърди, че депортациите са започнали. "Днес се сбогувахме с 64 афганистански граждани, когато започнаха пътуването си обратно у дома", написа той в Twitter (X). "Това действие е доказателство за решението на Пакистан да репатрира всички лица, пребиваващи в страната без подходяща документация."

Властите съобщиха, че проверки днес са извършени в пристанищния град Карачи, град Равалпинди и в различни райони в югозападния Балучистан и северозападната провинция Хайбер Пахтунхва, които граничат с Афганистан.

Вчера хиляди афганистанци се отправиха към двата ключови гранични пункта, за да се върнат у дома и да избегне арест и принудително депортиране. Според агенциите на ООН в Пакистан има повече от 2 милиона афганистанци без документи, най-малко 600 000 от които са избягали след идването на талибаните на власт през 2021 г.

Хюман Райт Уоч обвини във вторник Пакистан, че прибягва до "заплахи, малтретиране и задържане, за да принуди афганистанци, търсещи убежище без правен статут", да се върнат в Афганистан. Базираният в Ню Йорк асоциация призова властите да премахнат крайния срок и да работят с агенцията на ООН за бежанците, за да регистрират тези без документи.

В Афганистан Забихула Муджахид, главният говорител на талибанското правителство, изрази загриженост относно принудителното експулсиране на афганистанци, като изтъкна, че последните 45 години на войни и конфликти в Афганистан са принудили милиони да мигрират. Афганистанските мигранти не са създали никакви проблеми в приемащите ги страни, добави той. Без да назовава Пакистан, той призова приемните страни "да спрат насилственото депортиране на афганистански бежанци" и да практикуват "толерантност, основана на ислямски и добросъседски маниери". Муджахид обяви още, че всички афганистанци, които са в изгнание "поради политически опасения", са добре дошли обратно и че талибаните ще осигурят "безопасна обстановка в Афганистан" за всички.

Късно вчера талибанска делегация пътува от столицата Кабул до източната провинция Нангархар, за да намери решения за връщането на афганистанците. Ахмад Банвари, заместник губернатор на провинция, обяви пред местните медии, че властите работят усилено за създаването на временни лагери. Завърналите се афганистанци със семейства, които нямат къде да отидат, могат да останат в лагерите един месец, докато намерят място за живеене, добави той.

Отношенията между Пакистан и водената от талибаните администрация на Афганистан се обтегнаха през последните две години поради засилените атаки от пакистанските талибани, отделна въоръжена група, която е съюзник на афганистанските талибани.