В разрез с ограничителните мерки: Стотици хиляди се струпаха по бреговете на Ганг

Актуални новини
12:19 - 15 Януари 2022
2765
В разрез с ограничителните мерки: Стотици хиляди се струпаха по бреговете на Ганг

Стотици хиляди индуистки поклонници се изкъпаха вчера в свещената река Ганг в Индия, за да отбележат годишен фестивал въпреки рязкото покачване на инфекциите с коронавирус в страната и в разрез с ограничителните мерки.

Индуистите вярват, че ако се потопят в река Ганг по време на празника Макар Санкранти ще се освободят от греховете си. Подобни събирания миналата година допринесоха за засилването на унищожителната втора вълна на пандемията в Индия.

Много поклонници се събраха по бреговете на Ганг в северния щат Утар Прадеш и в източния щат Западна Бенгалия, нарушавайки правилата за безопасност, въведени заради коронавируса.

Някои телевизии излъчиха кадри, на които се виждат участници в поклонението, които не носят маски и не спазват дистанция един от друг. Властите в град Праяградж в щата Утар Прадеш, където се проведе събитието, обаче заявиха, че хората са се придържали към правилата за ограничаване на коронавируса.

Според официални лица всички поклонници са показали сертификати за ваксинация или резултати от негативни тестове за коронавирус. Освен това на място се е извършило и термосканиране.

"Опитваме да налагаме мерките за безопасност и ще предприемем действия срещу нарушителите", заяви по телефона официален представител на властите в Утар Прадеш.

Здравни експерти предупредиха, че допускането на подобни масови събития в момент, в който страната е обхваната от поредната вълна на коронавируса, ще засили предаването на болестта.

През последната седмица в Индия, чието население е 1,3 милиарда души, се изправи пред рязко покачване на инфекциите заради варианта Омикрон на коронавируса. През последните 24 часа в страната са регистрирани повече от 264 хиляди нови инфекции, съобщи здравното министерство. Отчетени са и 315 нови смъртни случая, свързани със заболяването, с което общият им брой от началото на пандемията достигна 485 350.