В Русия арестуваха висш служител, свързан с ЧВК Вагнер

Русия
13:16 - 08 Декември 2022
2183
В Русия арестуваха висш служител, свързан с ЧВК Вагнер

В Москва е арестуван Евгений Бутусов, генерален директор на наземното обслужване на държавната авиокомпания "223-ти летателен отряд" на руското военно министерство, съобщава РИА Новости, позовавайки се на решението на Преображенския районен съд в руската столица.

Евгений Бутусов, когото медиите свързват с частната военна компания "Вагнер", е обвинен в получаване на подкуп в особено големи размери - 2 милиона рубли. 

Московският съд е удовлетворил молбата на прокуратурата и е изпратил в ареста генералния директор на наземното обслужване на авиокомпанията в срок до 5 февруари 2023 г.

"223-ти летателен отряд" на Министерството на отбраната на Русия е свързан с ЧВК "Вагнер", пише Инсайдър. Самолетите на авиокомпанията многократно са превозвали наемниците на военната компания от Русия до Сирия, Либия, Централноафриканската република и Судан. Според материали на "Настоящее время" фирмата "M Invest", която принадлежи на собственика на "Вагнер" Евгений Пригожин, редовно наема чартърни полети на "223-ти летателен отряд". Само в периода от август до декември 2018 г. фирмата е извършила седем парични преводи към Министерството на отбраната на Руската федерация на обща стойност над 50 милиона рубли.