В Русия поискаха увеличаване на военната служба на две години

Русия
14:00 - 04 Декември 2023
1681
В Русия поискаха увеличаване на военната служба на две години

Да се увеличи продължителността на военната служба от една година на две, за да се реши проблемът, от една страна, с недостигащата бройка на военнослужещите в Русия, а от друга - с тяхната подготовка, поискаха едновременно двама членове на комисията по отбрана на Държавната дума (парламента на Русия) - Андрей Гурульов (от партията на Путин "Единна Русия") и Виктор Соболев (от Комунистическата партия).

„Трябва да се въведе двугодишна военна служба. Тогава проблемът с броя на наборниците ще бъде решен, а също така и този с качеството на подготовката им“, пише Гурульов в своя канал в Telegram. Според него само една година военна служба не е достатъчна, за да има „подготвени войници“.

На същото мнение е и Соболев: „Въпросът за увеличаване на военната служба назрява отдавна. Войниците трябва да служат най-малко година и половина, от които първите шест месеца трябва да се обучават в учебни части. А през следващата година, а още по-добре година и половина, да бъдат директно във войската. Тогава нашите войски ще бъдат наистина боеспособни“, смята руският депутат, съобщава The Moscow Times.