В Русия започнаха да конфискуват паспортите на държавните служители

Мярката, предприета от ФСБ, е заради слуховете, че много от чиновниците са против войната

Русия
15:56 - 03 Април 2023
2289
В Русия започнаха да конфискуват паспортите на държавните служители

Службите за сигурност на Русия са започнали да конфискуват паспортите на висши функционери и държавни служители, за да не напуснат страната пред заплахата от дезертьори, съобщи британският вестник "Файненшъл Таймс".

Мярката, предприета от ФСБ, е заради слуховете, че доста държавни служители са против войната в Украйна, макар и да не го обявяват публично, което поставя под въпрос тяхната лоялност спрямо режима в Кремъл. Според източниците до вестника те са "разстроени от влиянието, което конфликтът в Украйна е оказал върху начина им на живот".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков уточни, че изискванията ще бъдат затегнати към тези служители, които работят в "по-чувствителни" държавни сектори.

Още по времето на съветската епоха служители, които са имали достъп до класифицирана информация, е трябвало да оставят паспортите си на сигурно място в "специален отдел" към ведомството, в което работят. След анексирането на Кримския полуостров от Русия през 2014 г. тази практика отново се възобнови, особено по отношение на полети до САЩ и Великобритания, припомня "Файненшъл Таймс".