В Сърбия искат оставката на министър заради Русия

Русия
13:49 - 14 Март 2023
1567
В Сърбия искат оставката на министър заради Русия

Сръбска партия настоява за освобождаването от поста на министъра на икономиката Раде Баста, който призова Сърбия да се присъедини към политиката на санкции срещу Русия, съобщава ТАСС.

"Сега, когато имаме нужда от единство, Баста се стреми да раздели правителството на Сърбия по въпроса за присъединяването към незаконните санкции срещу Руската федерация. Особено срамно е, че Баста се крие зад гърба на президента на Сърбия, за да подкопае независимостта и неутралитета, които Александър Вучич защитава както от чужденците, така и от подобни страхливци у дома", се посочва в изявление на Движението на социалистите (ПС) на Сърбия, водено от Александър Вулин - директор на Агенцията за сигурност и разузнаване.

"Очакваме, че Баста ще покаже с оставката си от правителството колко наистина го е грижа за това, което цели, ако не успее да получи подкрепа от други министри в борбата си срещу независима, неутрална и свободолюбива политика на нашата Сърбия. Движението на социалистите, основано от Александър Вулин, се противопоставя на налагането на санкции срещу Руската федерация", допълва се в становището.

По-рано Баста заяви, че Сърбия "вече плаща висока цена за това, че не налага санкции срещу Русия" и призова държавата да се присъедини към санкционната политика на Запада. Той призова и всички министри да се изкажат по този въпрос.

В тази връзка говорителят на руското външно министерство Мария Захарова подчерта, че "ако Сърбия наложи санкции срещу Русия, натискът на САЩ няма да спре, а само ще се засили", и добави, че "за разлика от САЩ, Русия винаги е уважавала Сърбия и нейния народ".