В Сърбия призоваха за висока избирателна активност за сваляне на Вучич

Балкани
15:11 - 13 Ноември 2023
2464
В Сърбия призоваха за висока избирателна активност за сваляне на Вучич

Онлайн призив за висока избирателна активност, която да позволи да бъде сменен президента Александър Вучич, се разпространява в Сърбия. От края на миналата седмица досега над 69 000 души в страната с близо 6,7 милиона жители са подписали онлайн документа. През последното десетилетие избирателната активност в сръбските избори е била под 60%.

"Нашето намерение е да насърчим процес, в който всички ние се ангажираме с промяната, от която тази страна се нуждае", заявиха организаторите на кампанията.

По-рано този месец Вучич разпусна парламента и насрочи нови избори за 17 декември, припомня АФП.

През последното десетилетие Вучич заемаше постовете президент, министър-председател и вицепремиер и затегна хватката си върху властта, като де факто контролира голяма част от медиите и държавните служби. Опозиционните партии в Сърбия рядко представляват риск за Вучич, отчасти благодарение на ниската избирателна активност.

В неделя сръбският министър-председател Ана Бърнабич определи онлайн кампанията като "обида за всички граждани".

Опозицията призовава за предсрочни избори от май насам, след като в Сърбия се случиха няколко смъртоносни престрелки, които предизвикаха масово движение срещу правителството на Вучич и изкараха десетки хиляди хора по улиците.

Вучич многократно е отхвърлял протестите като политически трик и редовно е отправял обвинения, че чужди сили са организирали митингите.

На последните избори през април 2022 г. Сръбската прогресивна партия на Вучич - която е на власт от 2012 г. - и нейните коалиционни партньори спечелиха 120 от 250-те места в парламента.