В Сърбия разпускат парламента, изборите ще са на 3 април

Правителството ще продължи да извършва всичките си дейности в рамките на служебния мандат

Балкани
12:40 - 15 Февруари 2022
2043
В Сърбия разпускат парламента, изборите ще са на 3 април

Председателят на Скупщината (парламента) на Сърбия Ивица Дачич обяви, че той ще бъде разпуснат и ще бъдат свикани предсрочни парламентарни избори. Те, както беше обявено, трябва да се проведат на 3 април.

Местните и президентските избори се насрочват от председателя на парламемта, а президентът на републиката, както каза Дачич, ще свика предсрочни парламентарни избори след предложение на правителството на Сърбия да свика парламентарни избори.

Дачич подчерта, че този парламентарен състав от 3 август 2020 г. е работил успешно, цитира думите му македонската редакция на Радио „Свободна Европа”.

Междувременно сръбското правителство прие предложението на президента Александър Вучич за разпускане на парламента. Както беше съобщено след заседанието на правителството, ако предложението бъде прието и парламентът бъде разпуснат, правителството влиза в служебен мандат.

„Правителството на Сърбия ще продължи да работи всеотдайно в интерес на всички граждани. Правителството ще продължи да извършва всичките си дейности в рамките на служебния мандат с пълен капацитет, в съответствие с конституционните и законовите разпоредби“, се казва в изявлението.