В САЩ без бензинови коли след 2035

Сенатори натискат Байдън да забрани твърдото гориво

Икономика
15:49 - 22 Март 2021
2261
В САЩ без бензинови коли след 2035

Американските сенатори-демократи Алекс Падила и Даян Файнстайн от Калифорния искат от президента Джо Байдън да определи окончателна дата за поетапното премахване на леките автомобили, използващи петролни горива.

През септември м.г. губернаторът на Калифорния Гавин Нюзъм определи 2035г. като краен срок за преминаване към продажби само на превозни средства, които не отделят вредни емисии.

През януари месец Байдън заяви, че администрацията ще замени целия федерален автопарк от 650 000 автомобила с електрически превозни средства, произведени в Америка.

Обещанието да увеличи дела на електромобилите Байдън използва и в кандидатпрезидентската си кампания, но не се обвърза със срок.

През март 2020 г. администрацията на Тръмп финализира възстановяването на стандартите за икономия на горивата, налагайки 1,5-процентно годишно повишаване на ефективността на горивата до 2026г

До април Байдън е изискал от Агенцията по опазване на околната среда и Националната администрация за безопасност на движението по пътищата да преразгледат решението на Тръмп от 2019 г. да премахне правото на Калифорния да определя свои стандарти за емисиите и да поставя цели относно броя на екологичните автомобили.

Стандартите за емисии на превозни средства в Калифорния са приложени от 13 други щата, както и от окръг Колумбия, които представляват над 40% от населението на САЩ.

General motors планира да прекрати производството на нови бензинови леки и товарни автомобили до 2035, Volvo си поставя тази цел до 2030г, Европейските производители на Ford планират прекратяване на производството на бензинови коли до края на десетилетието.