В САЩ ще ваксинират медоносните пчели

Препаратът действа, като включва част от бактериите в пчелното млечице

Топ
14:43 - 05 Януари 2023
2248
В САЩ ще ваксинират медоносните пчели

Правителството на САЩ одобри за употреба първата в света ваксина за медоносни пчели, съобщава в. "Гардиън".

Това увеличава надеждите за ново оръжие срещу болестите, които редовно опустошават колониите, на които се разчита за опрашване на храната.

Американското министерство на земеделието издаде лиценз за ваксина, създадена от Dalan Animal Health, за защита на медоносните пчели от болестта американски гнилец.

"Нашата ваксина е пробив в защитата на медоносните пчели. Готови сме да променим начина, по който се грижим за насекомите, оказвайки влияние върху производството на храни в световен мащаб", обяви Анет Клейзър, главен изпълнителен директор на американската биотехнологична компания.

Целта на ваксината, която първоначално ще бъде на разположение на пчеларите с търговска цел, е да ограничи гнилеца - сериозно заболяване, причинено от бактерията Paenibacillus larvae, което може да отслаби и убие кошерите. До момента няма лек за болестта, която в някои части на САЩ се среща при 1/4 от кошерите. Това принуждава пчеларите да унищожават и изгарят всички заразени семейства и да прилагат антибиотици, за да предотвратят по-нататъшното разпространение.

Това е нещо, което пчеларите могат лесно да разпознаят, защото превръща ларвите в кафява слуз със зловонна миризма, обясни Кийт Делаплан, ентомолог в Университета на Джорджия, участвал в разработването на ваксината.

Препаратът действа, като включва част от бактериите в пчелното млечице, с което пчелите работнички хранят майката, която след това го поглъща и получава част от ваксината в яйчниците. След това развиващите се пчелни ларви получават имунитет срещу гнилец, когато се излюпят. Според проучвания на Dalan това ще намали смъртността от болестта.

В най-добрия случай пчелните майки биха могли да бъдат хранени с коктейл в бонбони за майки - мека, пастообразна захар, която пчелните майки ядат по време на транспортиране, посочи Делаплан. По негови думи развъдчиците на пчелни майки биха могли да рекламират "напълно ваксинирани пчелни майки".

Американският гнилец възниква в САЩ, откъдето се разпространява по целия свят. Пробивът може да послужи за разработването на ваксини и за други заболявания, свързани с пчелите, като европейската версия на гнилеца.

Тъй като пчелите са комерсиализирани, транспортирани и използвани в селското стопанство, те са изложени на всевъзможни болести, които обикновено унищожават голям брой пчелни семейства и изискват сериозна намеса от страна на пчеларите, за да поддържат броя им.

САЩ са необичайно зависими от управляваните пчелни колонии, които подпомагат опрашването на хранителните продукти, като кошерите редовно се транспортират с камиони из цялата страна за размножаване на всичко - от бадеми до боровинки.

Причината е, че много диви видове пчели намаляват застрашително поради загуба на местообитания, използване на пестициди и климатичната криза, което подхранва опасенията за глобална криза в броя на насекомите, застрашаваща екосистемите и сигурността на храните и здравето на хората.