В синхрон с Пеевски: БСП уличи Радев в корупция

Социалистите цяла година внасяли сигнали за нарушения по време на служебните кабинети на президента 

Политика
14:06 - 30 Януари 2024
5786
В синхрон с Пеевски: БСП уличи Радев в корупция

БСП представи списък с предполагаеми нарушения и сигнали за корупция от страна на служебните кабинети на президента Румен Радев.

"За нас борбата с корупцията е приоритет, независимо кой управлява и до коя институция се отнася.

Внасяли сме сигнали по време на управлението на Борисов за корупция, внасяли сме сигнали и по време на правителството на Петков, в което участвахме. По същия начин сме сигнализирали за нарушения от служебните кабинети на президента Румен Радев".

Това обяви лидерът на партията Корнелия Нинова на специална пресконференция по темата. Първият сигнал, който социалистите са внесли, е от декември 2022 година, а последната жалба - от януари тази година.

Сезирани са бившият главен прокурор Иван Гешев (докато е бил главен прокурор), сегашният главен прокурор Борислав Сарафов, Софийската градска прокуратура, Софийска апелативна прокуратура.

БСП са сигнализирали за предполагаеми корупционни практики в четири министерства на служебните кабинети - министерство на правосъдието, министерство на електронното управление, министерство на социалната политика, министерство на икономиката и индустрията. Сигнализирани са и за предполагаеми нарушения на двама областни управители по времето на служебните кабинети - на София и Хасково.

"Съмненията са за далавери с имоти, злоупотреби с обществени поръчки, продажба на държавни имоти на частни лица на ниски нива, закупувани от държавата на високи цени", конкретизира Нинова. 

Сезиран е и Инспекторатът към ВСС за това, че по техни сигнали прокуратурата не е реагирала в установения срок, уточняват от "Позитано" 20.