В София: Пътните строители блокират центъра, изкарват тежка техника

Новини
08:13 - 11 Октомври 2021
3185
В София: Пътните строители блокират центъра, изкарват тежка техника

Четвърти национален протест на пътните строители - този път той ще е с тежка техника на жълтите павета в София.

Организаторите от браншова камара „Пътища” настояват за оставката на регионалния министър Виолета Комитова. Настояват и за конкретни действия по разплащането на дължимите суми. Само на една от частните фирми – Автомагистрали „Черно море”, държавата трябва да изплати над 37 милиона лева.

Очакванията са да се образуват сериозни задръствания. Заявка за участие има от над 3000 души. По булевард „Цариградско шосе” до Министерския съвет ще преминат над сто тежки камиона.

Затова от полицията в София заявиха, че ще налагат глоби за влизането и паркирането им в центъра на града.

Над 100 тежки строителни машини ще бъдат включени в протеста на пътностроителните фирми, който е обявен за 8,30 часа тази сутрин пред Министерския съвет. Колоната от машини вече е подредена по буливерда "Цариградско шосе".

Намерението на протестиращите е техниката да стигне до началото на булевард "Цар Освободител" и да бъде наредена по протежението му.

Протестът се организира от Браншова камара "Пътища" и е срещу регионалното министерство и ръководството на пътната агенция, които бавят изплащането на около 800 млн. лв. за възложена и вече извъшена от фирмите работа по пътищата. Освен това с мотива, че няма пари пътната агенция не прави нищо за възлагане на дейности по зимното поддържане на пътищата.