В София се проведе произраелски протест

Той бе ръководен от зам. посланика на Израел у нас Наама Леви

У нас
14:10 - 07 Ноември 2023
2502
В София се проведе произраелски протест

В София до НДК се проведе мирен протест за солидарност с Израел и жертвите, които страната даде след нападението на терористичната организация Хамас на 7 октомври. Протестът бе ръководен от заместник-посланика Наама Леви.

Военният конфликт между Израел и Хамас започна на 7 октомври с мащабна атака на групировката срещу Израел. При нея загинаха 1400 души, а над 240 бяха взети за заложници.

Израел отговори с въздушни удари, сухопътна офанзива и пълна блокада на Ивицата Газа, която е под контрола на Хамас. До момента загиналите палестинци са над 10000 по данни на местното здравно министерство, което е под контрола на Хамас.

Днес премиерът на страната Бенямин Нетаняху обяви, че Израел би обмислил "кратки тактически паузи" в боевете, които се водят в Ивицата Газа, за да улесни влизането на помощи или излизането на заложници. в понеделник. Той обаче отхвърли призивите за прекратяване на огъня.

Точно преди 1 месец паравоенната групировка Хамас нападна Израел и уби 1400 души и отвлече над 200 други. Впоследствие Израел обяви война на Хамас и започна провеждането на военни действия в Ивицата Газа. В понеделник ООН призова за спешно прекратяване на огъня.

Както Израел, така и Хамас отхвърлят нарастващите призиви за спиране на сраженията. Според Израел, за да се случи това, първо трябва да бъдат освободени заложниците. Хамас обаче казва, че няма да ги освободи, нито ще спре сраженията, докато Газа е обект на нападение.