В Судан обявиха 24-часово примирие след натиск от САЩ

Рано тази сутрин в столицата на страната отекнаха изстрели и взривове

САЩ
17:43 - 18 Април 2023
1352
В Судан обявиха 24-часово примирие след натиск от САЩ

Враждуващите главнокомандващи на Судан се споразумяха за 24-часово прекратяване на огъня, което започва тази вечер, съобщава "Ройтерс".

До решението се стигна, след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отправи призиви към двете страни на фона на ожесточените сражения в Хартум, при които американски дипломатически конвой попадна под обстрел.

Примирието ще започне в 18.00 часа местно време и и няма да надхвърля договорените 24 часа, заяви генерал Шамс ед Дин Кабаши, член на суданския военен съвет.

Държавният секретар на САЩ е разговарял с командващия армията и с лидера на паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), чиято борба за власт причини смъртта на поне 185 души в страната и провали подкрепяния от международната общност план за преминаване към гражданско управление след десетилетия на автокрация и военен контрол.

Лидерът на СБП генерал Мохамед Хамдан Дагало, известен като Хемети, чието местонахождение не е известно от началото на сраженията, посочи, че СБП са одобрили 24-часовото прекратяване на огъня, за да осигурят безопасното преминаване на цивилните и евакуацията на ранените.

В Туитър той съобщи, че е "обсъдил неотложни въпроси" с Блинкън, както и че са планирани още разговори. СБП подчерта, че води непрестанна битка за възстановяване на "правата на нашия народ" в рамките на нова революция.

Блинкън заяви, че по първоначални данни нападението срещу американския конвой е било извършено от сили, свързани със СБП. Той определи действието като "безразсъдно", но увери, че след случилото се всички американски служители са в безопасност. По негови думи заплахите към американски дипломати са "абсолютно неприемливи".

Изтъквайки риска, който конфликтът представлява за регионалната стабилност, генерал Кабаши заяви, че две съседни държави опитват да подпомогнат СБП, но не уточни за кои става дума.

Рано тази сутрин в столицата на Судан отекнаха изстрели и взривове, чуха се и прелитащи военни самолети. Жителите на съседните градове Омдурман и Бахри съобщиха за въздушни удари, които разтърсват сградите, както и за противовъздушен огън.

Боеве се водят в няколко региона в Судан от събота. Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец съобщи, че е почти невъзможно да предостави хуманитарна помощ около столицата и предупреди, че здравната система на страната e застрашена от колапс.