В Световния ден на туризма ви каним на пътешествие (СНИМКИ)

Европа и Близкият изток показват най-бързо възстановяване на отрасъла през януари-юли 2022 г.

Нещо за четене
15:00 - 27 Септември 2022
1912
В Световния ден на туризма ви каним на пътешествие (СНИМКИ)

За 42-и път международната общност отбелязва днес Световния ден на туризма. Световната организация по туризъм към ООН - UNWTO, избра тази година честванията да бъдат под мотото „Да преосмислим туризма“.

В поздравителния адрес на служебния министър на туризма Илин Димитров, публикуван на интернет страницата на ведомството, министърът посочва, че след почти две години на трудности, днес се намираме във време на промени, на възход и на преосмисляне - преосмисляне на ценностите, на начините как да подходим към реализирането на съвременен туризъм в една дигитална епоха и към създаването на успешен туристически продукт, който да ни върне към нормалността, съобщава БТА.

Международният туризъм продължи да показва силни признаци на възстановяване, като пристигащите достигнаха 57 на сто от нивата преди пандемията през първите седем месеца на 2022 г.,

съобщиха от Световната организация по туризъм (UNWTO) в навечерието на празника. Икономическата ситуация, изострена от агресията на Русия срещу Украйна, представлява голям риск от влошаване в туризма, посочват от Световната организация по туризъм. Комбинацията от нарастващи лихвени проценти във всички големи икономики, нарастващите цени на енергията и храните и нарастващите перспективи за глобална рецесия, както е посочено от Световната банка, са основни заплахи за възстановяването на международния туризъм до края на 2022 г. и 2023 г.

Според последния Световен туристически барометър на UNWTO международните туристически пристигания са се увеличили близо три пъти през януари-юли 2022 г.

(+172 на сто) в сравнение със същия период на 2021 г. Това означава, че секторът е възстановил почти 60 на сто от нивата преди пандемията. Стабилното възстановяване отразява силно задържаното търсене на международни пътувания, както и облекчаването или премахването на ограниченията за пътуване до момента (86 държави не са имали ограничения, свързани с КОВИД-19 към 19 септември 2022 г.).

Приблизително 474 милиона туристи са пътували в международен план през периода, в сравнение със 175 милиона през същите месеци на 2021 г.,

показват данни на UNWTO. Около 207 милиона международни пристигания са регистрирани през юни и юли 2022 г., което е над два пъти повече спрямо същия период на миналата година. Тези месеци представляват 44 на сто от общия брой пристигащи, регистрирани през първите седем месеца на 2022 г. Европа е приела 309 милиона от тези пристигания или 65 на сто от общия брой.

Европа и Близкият изток показаха най-бързо възстановяване през януари-юли 2022 г.,

като пристигащите достигнаха съответно 74 на сто и 76 на сто от нивата от 2019 г., показват данни на Световната организация по туризъм. Европа посрещна почти три пъти повече международни пристигания, отколкото през първите седем месеца на 2021 г. (+190 на сто), като резултатите бяха подсилени от силното вътрешнорегионално търсене и пътуванията от Съединените щати. Регионът отбеляза особено стабилно представяне през юни (-21 на сто спрямо 2019 г.) и юли (-16 на сто). През юли пристиганията се покачиха до около 85 на сто от нивата през 2019 г.

Премахването на ограниченията за пътуване в голям брой дестинации също дава допълнителен тласък към тези резултати

(44 държави в Европа нямат ограничения, свързани с КОВИД-19 към 19 септември 2022 г.).

Международните пристигания в Близкия изток са се увеличили почти четири пъти на годишна база през януари-юли 2022 г. (+287 на сто). Пристигащите са надхвърлили нивата отпреди пандемията през юли (+3 на сто), подсилени от изключителните резултати, публикувани от Саудитска Арабия (+121 на сто) след поклонението хадж.

Северна и Южна Америка (+103 на сто) и Африка (+171 на сто) също отбелязаха силен растеж през януари-юли 2022 г.

в сравнение с 2021 г., достигайки съответно 65 на сто и 60 на сто от нивата от 2019 г. В Азия и Тихия океан (+165 на сто) пристигащите се увеличиха повече от два пъти през първите седем месеца на 2022 г., въпреки че останаха с 86 на сто под нивата от 2019 г., тъй като някои граници останаха затворени за несъществени пътувания.

Бум в търсенето на къщи за гости и екзотични почивки за новогодишните празници се забелязва у нас, съобщи Нова тв. Три месеца преди края на годината повечето вили и къщи са резервирани, а интересът към топли дестинации е в пъти по-голям, отчитат туроператорите. Офертите за посрещане на 2023-а година обаче са по-скъпи тази зима.

Заради растящите разходи и засилващия се интерес към пътувания, пакетите ще са с 10-20% по-високи цени.

Истински хит тази зима ще са екзотичните почивки. Напук на инфлацията, българите харчат „като за последно” за ваканции, отчитат туроператорите. „Този рестарт на туризма, този ренесанс, се дължи на това, че хората бяха ограничени в пътуванията и в крайна сметка сега се вижда сериозен интерес. Търсенето е сериозно, групите се запълват от рано, даже връщаме хора, защото няма къде да ги сложим.

Търсене има и към скъпи дестинации, не само към евтини такива”,

казва Димитър Балтов от Обединение „Бъдеще за туризма”.

И при екзотиката обаче цените вървят нагоре тази зима, показват офертите на туроператорите. Цените на пакетите продължават да се покачват и след Нова година заради поскъпването при горивата, инфлацията и курса на долара, който през последния месец поскъпна значително, обяснява от бранша. 

А ако райските кътчета на Земята не са по джоба ви, Lupa.bg ви предлага кратка виртуална разходка из топ дестинациите по света:

Доминиканска република:

Бали:

Тайланд:

Карибски острови:

Малдиви:

Бора бора:

Хавай:

Сейшелски острови:

Занзибар: