В украинската армия вече се бият и затворници

Украйна
12:14 - 27 Май 2024
2042
В украинската армия вече се бият и затворници

Първите осъдени в Украйна вече официално са се присъединили към украинската армия. Това стана възможно след законодателно изменение в страната.

Припомняме - осъдени за определени престъпления вече може да влизат в украинската армия, ако подадат молба и има съдебно разрешение. Не всички осъдени обаче могат да се присъединят - тези с най-тежките престъпления ще излежават присъдите си, а няма да ходят на фронта като изкупление.

На 22 май, Хмелницкият окръжен съд уважи общо 50 от 50 подадени молби за влизане в армията от осъдени, като е доказано, че става въпрос за лична, доброволна воля, а не принуда. "По-голямата част от доброволците са млади мъже, предимно осъждани за имуществени престъпления, а именно кражби. По време на съдебните заседания те казаха, че нямат специални умения за военна служба, но изразиха увереност, че ще успеят да ги усвоят достатъчно бързо", пише в официалното съобщение на съда. Съдът наложи на мъжете административен надзор за срок от 1 година, но не повече, преди освобождаването им от военна служба.

Осъдените украинци, които ще бъдат мобилизирани в армията, ще служат изключително в специални части към военни подразделения, а не в Националната гвардия на Украйна. Това съобщи по-рано пред медиите говорителят на украинското министерство на отбраната Дмитро Лазуткин.

Снимката на новите попълнения беше публикувана от Дмитро Савченко, който е командир в Първи щурмови батальон на украинската армия.