В Япония 6 души загинаха от горещата вълна

През последните няколко дни властите издадоха предупреждения за топлинен удар

Свят
12:17 - 09 Юли 2024
864
В Япония 6 души загинаха от горещата вълна

6 души са починали от топлинен удар в Токио, докато Япония се тресе от рядката за дъждовния сезон гореща вълна. Тя накара властите да издадат множество предупреждения за здравето.

През уикенда централния регион Шизуока стана първият в Япония, в който живакът достигна 40°C тази година, надхвърляйки значително 35-градосовия праг, определян от метеорологичните служби като „изключително горещ“.

Такива сериозни горещини в средата на дъждовния сезон в Япония са „по-скоро рядкост“, причинени отчасти от силна южнотихоокеанска система за високо налягане, заяви за АФП служител на метеорологичната агенция.

Според местни медии на 8 юли температурите са постигнали рекордни стойности от близо 40°C в наблюдателните пунктове в Токио и в южния регион Вакаяма.

През последните няколко дни властите издадоха предупреждения за топлинен удар в голяма част от страната. Те призоваха жителите да избягват да спортуват навън и да използват климатици.

В столицата са регистрирани три смъртни случая, свързани с топлинен удар на 6 юли и още три на 9 юли, когато живакът по обяд се движеше около 35°C, до данни на градската служба за медицински прегледи.

„Без включен климатик е трудно да оцелея“, казва 75-годишната жителка на Токио Сумико Ямамото и добавя, че според нея „от миналата година насам е станало драстично по-горещо“.

„Чрез съветите, давани по телевизията, се опитвам да се хидратирам колкото се може повече. Тъй като съм стара, внимавам да не колабирам“, казва тя.

Топлинният удар е особено смъртоносен в Япония, която има второто най-възрастно население в света след Монако.

Възрастта на Ямамото я поставя в групата на хората, които здравните експерти определят като особено уязвими към топлинен удар, заедно с бебетата и хората, които живеят сами или са твърде бедни, за да могат да си позволят климатик.

Японската асоциация за остра медицина предупреди за нарастващия брой смъртни случаи от топлинно изтощение в цялата страна, който от няколко стотин годишно преди две десетилетия е нараснал до около 1500 през 2022 г.

Самият брой на смъртните случаи показва, че топлинният удар вече представлява опасност, равностойна на тази от „голямо природно бедствие“, заяви групата и предупреди да не се предприемат излизания, които не са от първостепенно значение.
67-годишният бизнесмен Микио Накахара казва, че разликата между Токио преди 50 години и сега е огромна.

„Токио не е бил толкова горещ, колкото е сега“.

Но в наши дни „се опитвам да работя дистанционно, доколкото е възможно, за да не ми се налага да излизам навън“, заяви той.

Тъй като все по-горещите лета се превръщат в норма по целия свят, туристи като 29-годишната Айнхоа Санчес не са твърде изненадани от температурите в Токио.

„Така че планът е да разгледаме малко забележителности. Ще пием много течности. Може би, когато ни стане прекалено горещо, ще можем да влезем в някой магазин, да го разгледаме, да се разхладим малко и след това да се върнем на улицата“, казва тя.