Ваканцуване: Руснаците смениха Турция с Египет

Актуални новини
16:39 - 22 Април 2021
1856
Ваканцуване: Руснаците смениха Турция с Египет

След затварянето на Турция, Русия се готви да ваканцува в друг евтин морски курорт - Египет. Този път очевидно египтяните са успели да докажат сигурността си не само в лицето на заплахата от „короната“, но и по отношение на терористичната заплаха. Червено море се очаква като спасение от всички участници на пазара, а руските туристи се надяват на прилични отстъпки, пише pogled.info.

Това, че и двете страни постигнаха споразумение за възобновяване на чартърните полети до Хургада и Шарм ел-Шейх, беше обявено първо от заместник-министъра на външните работи на Руската федерация Михаил Богданов, след което беше потвърдено в Египет.

Чартърните полети до курортите на Червено море Хургада и Шарм ел-Шейх бяха забранени през ноември 2015 г. след експлозия в небето над Синайския полуостров на руски самолет, с който туристите се завръщаха в Санкт Петербург от почивка в Шарм ел-Шейх. Египет беше затворен за нашите туристи много преди пандемията и по съвсем различна причина. Москва поиска да се осигури сигурността на руснаците и руските самолети на египетските летища. Следователно, за да разреши полети, Египет трябваше да предостави на Русия не само гаранции за осигуряване на коронавирусна сигурност, но и сигурност от съвсем различно ниво.

Ситуацията с коронавирусната зараза в Турция е обективно по-лоша, отколкото в Египет. Според официалната статистика в Турция на 20 април 2021 г. броят на заразените се е увеличил с над 61 хиляди души - до 4,4 милиона души. Докато в Египет - само с 852 души, повече от 217 хиляди случая на зараза.

Що се отнася до другата сигурност, летищата в Хургада и Шарм ел-Шейх са преминали дълбока модернизация и сега са оборудвани с модерни системи за контрол и сигурност, персоналът на летището е преминал допълнително обучение, уверява запознат източник.

Освен това руските полети ще се изпълняват на специални терминали, където специалистите по авиационна сигурност от едно от руските летища ще наблюдават сигурността заедно с египетските си колеги. Ще бъде подписано споразумение между тези служби на двете страни.

Руските специалисти ще контролират процеса на проверка и качване в самолета в Египет, както и ще наблюдават товаренето на стоки и поща, техническата поддръжка и ще проверяват кабината преди полета. Подобен механизъм вече работи на летището в Кайро, където работят руски инспектори.