Ваксинационен паспорт без осигурени ваксини

Новини
09:27 - 01 Март 2021
1523
Ваксинационен паспорт без осигурени ваксини

Българските власти подкрепиха въвеждането на зелени електронни коридори,  въпреки че страната ни е стабилно последна по имунизация срещу Covid-19 в ЕС. 

Ваксинационните паспорти може да станат факт до началото на лятото, стана ясно от онлайн срещата на Европейския съвет, както обяви лично председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Темата за документа и затварянето на границите заради пандемията от новия коронавирус  тотално раздели евролидерите, но в крайна сметка се стигна до някакво съгласие. Премиерът  Бойко Борисов заяви намерението си да подкрепи новата идея още преди преди срещата, точно в  деня когато стана ясно, че страната ни остана без налични ваксини.      

Припомняме, че масовата имунизация в България спря само пет дни след своето начало.   Причината е, че НОЩ и правителството, които въпреки всички информации още от лятото, че AstraZeneca няма дa може да произведе в срок и качествена ваксинa, решиха да заложат именно  на тази ваксина и сега останаха с празни ръце. Тепърва остават много въпроси. Не ставя ясно   дали ще трябва такъв паспорт за тези, които вече са прекарали коронавирус, имат антитела и не са длъжни да се ваксинират. Освен това не може да принуждаваш хора с естествен имунитет да   им бият химия, която при това е експериментална.