Ваксинацията (без чипиране): От средата на февруари

Първи през имунизация ще преминат рисковите професии - лекари, учители и полицаи

Здраве
22:09 - 23 Ноември 2020
8980
Ваксинацията (без чипиране): От средата на февруари

Ваксинацията срещу COVID-19 в България, без откачените теории за чипиране, ще започне в средата на февруари.

Основният въпрос в Европейския съюз е коя ваксина ще бъде одобрена първа и от кой тип ще е тя.

България със сигурност няма да ползва само един от продуктите, а ще се прилагат паралелно ваксини и от двата типа - векторна като на “Астра Зенека” или с информационна РНК, каквито са на “Байонтек” и “Пфайзер”

При втория тип проблем е логистиката - изискват се специални фризери за съхранение. Заради това ваксинацията с тях ще бъде поета от големите болници, които имат или може да бъдат снабдени с такива фризери. Вероятно там ще се извърши първият етап за имунизация на рисковите професии - за лекари, учители, полицаи и пр.

Масовата имунизация на рисковите групи - старчески домове и хронично болни, вероятно ще се прави с ваксината от типа векторна.

Поставянето на ваксина е по-елементарна медицинска процедура от вземането на материал за PCR тест. Но така или иначе общопрактикуващите лекари ще бъдат включени активно в тази имунизация. Засега се мисли главно в посоката големите болници да имунизират персонала си, за да спре епидемията сред лекарите, медицинските сестри и санитарите.

Ваксините от РНК тип нямат теоретични странични действия, защо те използват изкуствено създадена информационна РНК, която не е някакъв макар и отслабен вирус.

Другата - т. нар. оксфордска ваксина, което е от векторен тип, ще се предлага от “Астра Зенека”. Тя премина успешно през суперстрогите тройни изпитания за безопасност на Европейската агенция за лекарствата, преди изобщо да бъде оценявана ефективността ѝ. Зад нея се крие огромен опит и ноухау в областта на ваксините

Всъщност тази ваксина бе разработена в рекордно кратък срок благодарение на този опит. Но заради изпитанията за безвредност бе изпреварена от руската “Спутник V”, която е подобна на тази на “Астра Зенека”.

Оксфордската е доказано безопасна, още повече че ползва за основа съществуващи ваксини срещу други опасни вируси, които са доказали безвредност в практиката.

Ваксината на “Байонтек” и “Пфайзер” е разработена по нова технология. Очакванията на лекарите са при спазване на ограниченията сега и при кампания за ваксинация през февруари, насочена към рисковите професии, да бъде пречупена заразата.

Епидемиолози смятат, че сегашната вълна се дължи на масовото неглижиране на мерките през началото на октомври заради хубавото време, когато имаше големи събирания на хора със симптоми.

Ако сега се спазват ограниченията, при естествен цикъл от 3 седмици на вируса към Коледа случаите ще започнат да намаляват естествено. Ако населението изтрае поне още 3 седмици да не се събира много с болни, и без ваксина, случаите ще намалеят.