Ваксината идва: Започнаха доставките в складовете на Европа

Актуални новини
08:40 - 28 Ноември 2020
5692
Ваксината идва: Започнаха доставките в складовете на Европа

Американската авиокомпания United Airlines започна да доставя ваксината на фармацевтичната компания Pfizer срещу коронавируса за САЩ и Европа, съобщи в. The Wall Street Journal, на когото се позовава ТАСС.

Доставките на ваксината са започнали с товарни чартърни полети. В момента се зареждат складове в американския щат Мичиган и в Белгия. По-късно са планирани доставки в щата Уисконсин и в Германия.

За извършване на доставките авиокомпанията е поискала от федералното авиационно управление (ФАУ) на САЩ разрешение за транспорт на 6,8 тона сух лед, което е пет пъти повече от разрешеното по закон.

Ледът е необходим за поддържане на ниска температура на борда, за да може ваксината да се съхранява безопасно.

Миналата седмица германската фармацевтична компания БиоНТек и нейният американски партньор "Пфайзер" изпратиха до управлението по санитарен надзор на качеството на хранителните продукти и медикаменти в САЩ искане за регистрация на ваксината срещу коронавирус.

Специалисти от надзорния орган ще проучат искането, а след това то ще бъде разгледано и от колегия независими експерти, които трябва да се съберат на 10 декември. По този начин, използването на ваксината в извънредни ситуации, може да бъде одобрено около средата на декември.