Ваксината на „Пфайзер” неутрализира и бразилския щам

Проучвания показаха, че ваксината неутрализира и щамовете от Великобритания и ЮАР

Свят
12:13 - 09 Март 2021
905
Ваксината на „Пфайзер” неутрализира и бразилския щам

Ваксината срещу коронавируса на „Пфайзер”/”Бионтех” неутрализира новия щам, който се разпространява бързо в Бразилия. Това сочат резултати от лабораторно изследване, публикувани в списанието „Ню инглънд джърнъл ъф медисин”, информира "Ройтерс".

Кръвни проби, взети от хора, на които им е поставена ваксината, неутрализират проектирана версия на вируса, която съдържа същите мутации като високо вирулентния щам P.1, установен за първи път в Бразилия, открили учени от компаниите и Тексаския университет.

Учените поясняват, че ваксината има способност да неутрализира бразилския щам с подобна ефективност, както при по-малко вирулентните щамове от миналата година.

Предишни проучвания показаха, че ваксината неутрализира и щамовете от Великобритания и ЮАР, въпреки че при южноафриканския вирус е отчетен спад на създадените от ваксината защитни антитела.

От „Пфайзер” заявиха, че вярват, че ваксината осигурява висока защита срещу щама от ЮАР. Въпреки това компанията планира да тества трета доза специално за неутрализиране на щама.