Ваксината на "Пфайзер" не защитава затлъстелите?

Италиански учени установиха, че медици с наднормено тегло имат по-малко антитела след инжекциите

Новини
17:34 - 01 Март 2021
4741
Ваксината на "Пфайзер" не защитава затлъстелите?

Ваксината на "Пфайзер“ и „Бионтех“ може да е недостатъчно ефективна при хора със затлъстяване, пише британският „Гардиън“. Италиански учени са установили, че при медицинските работници със затлъстяване се наблюдава по-малко ниво на антитела след ваксиниране. Те установил, че телата им произвеждат около половината антитела в сравнение със останалите участници, които били с нормален индекс на маса, предаде Би Ти Ви.  

Въпреки това учените посочват, че е прекалено рано да се правя генерални заключения за ефективността на ваксината при хората със затлъстяване. Вероятно при тези пациенти ще се наложи една допълнителна доза ваксина, за да се достигне пълен имунитет.
Предишни проучвания сочат, че затлъстяването, което се определя от индекс на телесната маса над 30, увеличава риска от смърт заради коронавирус с почти 50%. Рискът от хоспитализация също е със 113% по-висок.

Една от причините е, че тези хора обикновено страдат от едно или повече придружаващи заболявания, свързани със затлъстяването им, сред които сърдечносъдови болести и диабет.

Затлъстяването променя и метаболизма на тялото, като така става по-трудно да се справим с инфекция. Проучвания в миналото за противогрипните ваксини дават почти същите резултати – те са наполовина ефективни при хора със затлъстяване в сравнение с тези, които имат здравословно тегло.

Алдо Венути и екипът му от Института по физиотерапия в Рим проверили антителата на 248 медицински лица след ваксинация с двете дози на „Пфайзер“. Седем дни след втората доза 99,5% от тях развили антитела, но при хората с наднормено тегло и затлъстяване те били значително по-малко.

Съвсем отделно проучване, проведено в Бразилия, потвърждава тези данни. Според бразилските медици хората с висок индекс на телесна маса и наднормено тегло са по-податливи на повторно заразяване с коронавирус заради по-слаб имунен отговор след преболедуване.