Валентин Николов пред Lupa. bg: Новият шеф на " Булгаргаз " все още не е подписал декларация за конфликт на интереси

Коментар
12:13 - 09 Февруари 2022
5435
Валентин Николов пред Lupa. bg: Новият шеф на "Булгаргаз" все още не е подписал декларация за конфликт на интереси

"Като нов изпълнителен директор на "Булгаргаз", г-н Йоцов трябваше да попълни две декларации- едната е имуществената, а другата е декларация за конфликт на интереси. Във втората декларация трябва да се попълнат коректно нещата и чак тогава да се види дали има конфликт на интереси. Той не го е направил това, а твърди, че случващото се не е конфликт на интереси", обяви пред Lupa.bg бившият шеф на "Булгаргаз" Валентин Николов по повод информацията, че компанията, за която е работил новият шеф на дружеството, преди да заеме поста, е сред купувачите, купили газ на борсата при сделките от последните дни.

Вчера новият директор на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов обяви, че не вижда проблем в това, че компанията, за която е работил, е сред купувачите.

Има орган, който да каже дали има конфликт на интереси, добави Николов.

По думите му Йоцов е работил в една фирма, която два дни след като той става шеф на дружеството, незнайно взима най-евтината цена от всички сделки. 

"Навсякъде по света борсовите сделки стават при пълна конфиденциалност от страна на продавачи, защото изтичането на информация се наказва строго. Най-важното нещо, за да има конкуренция е да се създадат еднакви условия на субектите, които искат да купят. Когато изтича информация, ти ще отидеш ще си купиш капацитет дали в Унгария, дали в Румъния и ще чакаш както казват ловците "на пусия", да дойде на хранилката животното и ти да го гръмнеш", добави Николов.

Относно количествата в страната ни, той е категоричен, че страната ни няма достатъчно количества газ, за да посрещне целия зимен период. "При едно прекъсване на доставките отвън, България ще бъде поставена в тежка ситуация. Русия е най-големият доставчик в Европа. Ако там стане някакъв проблем, ние оставаме без газ. Връзките ни с Румъния и Гърция доставят малки количества и не биха могли да ни стигнат. Тогава ще трябва да разчитаме само на Чирен, където количеството е под 25%" обясни експертът.

Според него относно цените на газа за идните месеци, има два ключови фактора. Дали ще бъде пуснат "Северен поток" и дали САЩ ще насочат втечнен газ към Европа.

Имаме доставки на азерския газ, но те идват по алтернативни пътища. Така до нас достига малко количество, на което не може да се разчита.