Валентин Николов пред Lupa.bg: Без инвестиции в "Топлофикация София" нищо няма да се промени

Коментар
16:10 - 26 Октомври 2021
3892
Валентин Николов пред Lupa.bg: Без инвестиции в "Топлофикация София" нищо няма да се промени

Валентин Николов е изпълнителен директор на Български енергиен холдинг. Пред Lupa.bg той говори за един от наболелите проблеми в страната, а именно дълговете на "Топлофикация София" и нейното бъдеще. Вчера изтече последният срок, в който топлофикационното дружество трябваше да погаси просрочените 131 млн. лв. за газ към "Булгаргаз".

-Г-н Николов, какви варианти в момента се обсъждат относно проблемите със задълженията на "Топлофикация София"?

- Пуснахме писмо за свикване на среща на заинтересованите лица, за да се търси решение. Задължително трябва да направим дю дилиджънс на дружеството (бел. ред. процес на проучване на лице или компания преди подписването на договор или финансово споразумение) и след това ще се реши какво да се прави. Нещата ескалират. Днес имаше среща при министъра на икономиката. Тепърва ще се водят разговори. Трябва да се вземе устойчиво решение. До тук 121 милиона лева трябва да ги цесираме, а до края но годината още 300 милиона. Това е една огромна яма. Институциите трябва да се задействат, защото ако ние ги цедираме тия 300 милиона, голям е рискът да ни падне рейтинга и от там да се иска облигационен заем от над 1 млрд. евро. 

- Реален ли е вариантът "Топлофикация София" да мине към БЕХ?

- Това е един вариантите. Затова работната група, която ще обсъжда проблема, след дю дилиджънса трябва да прецени кое е най-доброто. Не бих казал, че имам желание това да се случи. Но ако това се сметне за най-разумен изход, няма да имам друг избор освен да го приема. Проблемът се увеличава, отивайки в един кредитор на такава голяма сума спрямо активите, то в един момент, те ще искат от нас да им заличаваме дългове. А ние такива неща не искаме да правим.

- Защо изобщо се стигна до тук, до това положение на Топлофикация?

- Защото много време нищо не се направи, за да не се стигне до тук. Управлява се една съществуваща система и подменят едни тръби. Когенерациите трябва да се увеличат. Трябва да се вложат пари, без инвестиции нищо няма да се подобри.

- Към момента има ли проблем дружеството с взимането на задълженията от потребителите?

- Те казват, че имат 94,5% събираемост, което е доста добре. 90 млн. имат загубени в КТБ, имат и доста загубени сметки поради минала давност. Сега всичко било нормално. Но истината е, че загубиха много пари. 

- Кога очаквате да има някакво решение на проблема?

- Надявам се до края на седмицата да имаме някакво решение. Но не знам дали това ще се случи.