Валери Божинов: Стоичков ме искаше за Барса (ВИДЕО)

В Партизан ми казаха, че не мога да взимам повече пари от Саша Илич, призна бившият национал

Спорт
13:20 - 28 Юни 2023
4687
Валери Божинов: Стоичков ме искаше за Барса (ВИДЕО)

Бившият нападател на Левски Валери Божинов се върна назад към футболната си кариера. Също така той сподели подробности за начинанието си в момента – да кара треньорски стаж при „сините“.

„Аз миналата година ноември месец записах в Италия курс за спортен директор, завършихме го. Сега трябва да се дипломираме. След като приключи моята футболна кариера, реших да запиша треньорски курс.

Интересно ми е, тепърва съм подал документи. Изисква време. Не е лесно, със сигурност е интересно. Не знам дали ще стана спортен директор или треньор, но след цял живот във футбола, ако искаш да останеш, трябва да имаш поне някакво образование“, сподели Божинов при гостуването си в „На Кафе“ по NOVA.

“Има основни неща, които тепърва учиш. Специално във футбола трябва да прилагаш ежедневно нови неща. Трябва да си и добър психолог. Не е лесно, но искам да благодаря на Левски за възможността да карам стажа, който ще бъде една година“, допълни той.

„Имал съм много треньори, всички са били важни и съм научил много. Любим, който винаги съм уважавал и ценял, това е Христо Стоичков. Той беше на националния отбор, за малко да се класираме на Световно. Той ми беше като баща, от гледна точка, че много ми беше помагал.

Беше дошъл на крака да ме вземе в Барселона. Бях лоялен към италианците. Ако върнеш лентата назад и сега ти се обадят Барселона и дойде Христо Стоичков, със сигурност ще погледнеш по друг начин на нещата“, сподели още бившият футболист.

„Няма да забравя след Европейското, Стоичков обявява състава за националния отбор, а аз се връщам от Италия и се бях боядисал в русо. Каза ми, че имам точно 10 минути да се подстрижа "нула" номер. Отидох и ме подстригаха“, припомни си бившият национал.

Валери Божинов си припомни за различните периоди от кариерата си и живота в Италия, Англия, Китай и Сърбия по интересен начин.

Нападателят разказа и любопитна случка с настоящия треньор на ЦСКА Саша Илич. Двамата играят заедно в Партизан.

"Отивам на преговори в Сърбия, за Партизан. Казах им, че по-малко за определена сума няма да дойда. Те ми се помолиха, казаха ми, че правят отбор за Шампионска лига. Взеха ми билет и отидох в Белград. Влязох в офисите и им казах, че за тези пари няма да подпиша. Те ми обясниха, че Саша Илич е тяхна легенда", сподели Божинов в "На Кафе" по NOVA.

"Казаха ми: "Никой не трябва да взима повече пари от Саша Илич, ако разбере, че взима повече пари от теб - голям проблем", допълни Божинов, който в крайна сметка се съгласява на предложената му заплата от Партизан.

"Започваме тренировки и заминаваме към Словения на лагер. В автобуса отидох при него и го питах. Той ми отговори с "Ти луд ли си? Няма такова нещо", после му разказах за заплатата и Саша каза: "Ето, ти взимаш повече от мен", припомни си Валери Божинов с усмивка.