Валери Йорданов сломен: Деяне, Донков, защо се отрече от Сашо Морфов?!

7 актьори от "Хъшове" на практика застават срещу режисьора си, подписвайки се в защита на директора на Народния Васил Василев

Новини
19:19 - 01 Декември 2022
31101
Валери Йорданов сломен: Деяне, Донков, защо се отрече от Сашо Морфов?!

Седем актьори от хитовата постановка на Александър Морфов в Народния театър "Иван Взов" - "Хъшове", на практика се обявяват срещу режисьора си и са сложили парафите си в подписка в защита на директора на трупата Васил Василев. Сред тях, озадачаващо за мнозина, е звезда №1 на театъра Деян Донков, който реализира най-големите си роли именно при Морфов.

Общо 47 актьори, което е повече от половината от трупата на Народния театър, декларират, че подкрепят методите на новия директор Васил Василев, който по думите им е успял да изгради "здрава и щедра на творчески възможности среда".

От подписалите се в подкрепа на директора актьори личат имената на 7 звезди от "Хъшове" - освен Деян Донков, това са Дарин Ангелов и брат му Деян Ангелов, както Иван Юруков. Отказали са да се подпишат Руси Чанев, Валентин Танев, Валентин Танев и Марин Янев. Според сайта за култура "Площад Славейков" някои от подписалите се за директора са го направили след обещание, че списъка няма да бъде разгласяван публично. Днес обаче писмото в защита на Васил Василев, което е на практика срещу Александър Морфов, стигна до медиите. То е разпрастрено от администрацията на театъра, видя Lupa.bg.

"Лошо ми стана, като видях някои от имената в списъка в подкрепа на директора. Особено ме заболя, че там е Деян Донков, който направи едни от най-хубавите си роли при Морфов. Защо, бе колеги?", емоционално заяви Валери Йорданов, който вчера обръсна косата си в знак на протест срещу случващото се в Народния. Йорданов настоява за оставката както на пиарката Велислава Кръстева, така и на директора Васил Василев, допуснал скандала да се разрастне дотолкова, че атмосферата да стане отровна.

Деян Донков, един от любимите актьори на режисьора Александър Морфов, сложи името си в подписка, която на практика е срещу него

На 6 декември, вторник, е поредното представление на "Хъшове", а билетите са напълно продадени месец по-рано. Не е ясно как актьорите ще са единни при това задълбочаване на конфликта. Вече е известно, че ръководството на театъра е поискало преди представлението всеки от трупата да бъде тесван с дрегер за алкохол - очевиден намек, че режисьора Морфов идва в нетрезво състояние в сградата на Народния.

Сред подписалите писмото в подкрепа на Васил Василев личат имената (по азбучен ред) на Александра Василева, Ана Пападопулу, Антон Радичев, Аня Пенчева, Биляна Петринска, Бойка Велкова, Владимир Карамазов, Владимир Пенев, Георги Мамалев, братята Дарин и Деян Ангелови, Деян Донков, Ева Тепавичарова, Емануела Шкодрева, Жорета Николова, Иван Юруков, Михаил Петров, Ненчо Костов, Параскева Джукелова, Радена Вълканова, Радина Кърджилова, Снежина Петрова, Стефания Колева, Христо Петков, Цветан Алексиев и др.