Валерий Илиев пред Lupa.bg: Дон Домат източил от хазната близо 2 млн. лева

Ексклузивно
14:43 - 05 Септември 2019
15023
Валерий Илиев пред Lupa.bg: Дон Домат източил от хазната близо 2 млн. лева

Най-големият производител на домати у нас Еро Фабрицио Фрески е извършил редица измами през годините, с което е ощетил държавата с над 2 млн. лева. Това обяви пред Lupa.bg, адвокат Валерий Илиев, който е работил с италианеца преди време. По този повод юристът е пуснал редица жалби в прокуратурата и полицията.

„През 2016 г. ми стана известно, че Фабрицио е подправил много документи, фактури, складови разписки, декларации за НАП. Следствие на това е успял да източи от фонд „Земеделие” около милион и 100 хил. лева по програмата „Тута Абсолюта”. Освен това не е платил дължимото ДДС в размер на 360 000 лева и не е платил корпоративния данък.

Подписвал е неверни декларации, които е представял пред фонд „Земеделие”. За това има заведено дело в Административен съд, което след това е отишло във Върховен административен съд. Последната инстанция е излязла с решение, че фирмите на Фабрицио са ощетили държавата и е разпоредила на НАП да бъдат събрани дължимите пари”, разказа адв. Илиев.  

Еро Фабрицио Фрески

Именно заради разпореждането на съда данъчните погват италианеца. Те също констатират, че земеделецът е извършвал измами и сезират прокуратурата. Тя от своя страна установила, че Фабрицио е част от престъпна група за точене на европейски средства.

По повод на твърдението на адвоката на доматения бос Иван Маринов, че неговият колега е рекетирал клиента му, Илиев обясни: „Никога не съм искал пари. Как така първо ще поискам 300 000 лева и след като не съм ги получил, ще поискам 1 млн. лева?!  Като пълномощник на управителя на фирмата, която работеше с Фабрицио, през 2015 г. водих разговори с него. Имали са договорка да бъдат доставени едни препарати, но Фабрицио не ги е изплатил и те не са могли да бъдат доставени. За тези сделки са издадени фактури за авансово плащане. Точно тези фактури ги представя като реално взети стоки и получава помощи за тях”, обясни адв. Илиев.

Той бе категоричен, че не се е сдружавал с Минчо Овчаров, който бе описан от адвокат Маринов като криминално лице. „Овчаров бе пълномощник на Еро Фабрицио и го бе изпратил при нас да моли да се расрочи едно задължение. По този начин съм работил с него”, обясни Валерий Илиев.