Валерий Тодоров: Навални е заложник на много по-голяма и жестока игра

Режисурата на този спектакъл е от двете страни на Океана, коментира журналистът

Актуални новини
12:01 - 03 Февруари 2021
5998
Валерий Тодоров: Навални е заложник на много по-голяма и жестока игра

Късно снощи на фона на протести и арести московски съд анулира условната присъда на руския опозиционен лидер Алексей Навални по делото за измама и я замени с ефективна от три години и половина лишаване от свобода. След приспадане на времето, прекарано под домашен арест, Навални ще бъде затворен около две години и осем месеца в трудово-изправителна колония.

„Властите нямаха друг избор при този силен натиск отвън. Всяко отстъпление щеше първо да окуражи протестите вътре, второ – да покаже слабост на властите, трето – да даде повод за още по-силен натиск. Този развой беше очакван“, коментира в предаването „Преди всички“ по програма "Хоризонт" дългогодишният кореспондент на БНР и БНТ в Русия и бивш генерален директор на БНР Валерий Тодоров.

„Русия е държава с много силна президентска власт, със стръмна пирамида на властта, така че подчинението на властите, макар те формално да изглеждат разделени, е ясно. Има много строго фиксиран център на властта – в Кремъл. Оттук нататък вече един по-малък проблем може да се превърне в политически залог“, поясни Тодоров.

„Истината е, че той извън Русия няма какво да прави. Той е необходим вътре в Русия. За съжаление Навални е заложник на една много по-голяма игра на противопоставяне. Режисурата е от двете страни на Океана. Това е много жесток спектакъл, жестока игра“, заяви журналистът.

Според него недостатъчното познаване на руския характер и ситуацията в Русия са довели до създаването на нагласи и впечатления, че властите могат да отстъпят.
„Беше ясно още от самото начало, че властите няма да отстъпят. Даже присъствието на дипломати в залата, което е безпрецедентно, не можеше да повлияе на решението на съда, което беше предопределено“.

Втвърдяването на позицията на Запада към Русия и към Путин води до втвърдяване вътре в Русия, припомни своя теза Тодоров.

„По теорията на обсадената крепост, следва втвърдяване на позицията на властите и едно негласно полуодобрение от страна на обществото. Всеки, който малко или по-дълго е пребивавал в Русия, познава много добре този синдром,“ обясни той.

Процесът срещу Алексей Навални показва силно разделение в руското общество, смята Валерий Тодоров. По думите му, макар протестиращите да са малцинство, те са вече непримиримо малцинство: „И едно примирено общество, което вижда логика в това, което се случва.“

Навални не е електорален лидер – той не може да спечели победа на избори, подчерта журналистът. По думите му той се превръща в лидер на фона на санкциите и натрупаното недоволство сред младите и част от интелигенцията, но „ако някой си представя как Навални дразни мечката да излезе от бърлогата и отвън я чакат да я сложат в клетка, това няма да стане точно така“.

По-вероятно е Алексей Навални да не излежи целия срок на наказанието, прогнозира Тодоров.

„Това е колония с общ режим. Целта на властите е да потушат с тази мярка надигащата се вълна на протестите. Ще видим дали тя ще утихне или ще се разрасне още повече. При всички случаи отсъствието на лидера ще влияе,“ коментира още Валерий Тодоров.