Вандали подпалиха най-старите секвои в България

Дърветата в местността Ючбунар над Кюстендил са пробити за смола, после им щракнали клечката

Актуални новини
08:52 - 17 Април 2019
10675
Вандали подпалиха най-старите секвои в България

Две от трите най-стари секвои в България намиращи се в местността Ючбунар над Кюстендил, са подпалени от вандали. Ужасът е констатиран при проверка от РИОСВ и Държавно ловно стопанство „Осогово“.

Оказало се, че непосредствено до секвоите има нерегламентирано огнище. На две от гигантските дървета са били направени дупки, от които е източена смола, която впоследствие е запалена и по корите на вековните дървета има следи от обгаряне.

В България секвоята е внесена през 1890 г. Трите дървета в местността Ючбунар до село Богослов, са засадени от лесовъда Йордан Митрев, след като негов приятел моряк ги донесъл от Северна Америка. В близост до тази горичка има два паметника. Единият е на Йордан Митрев – залесителят на секвоите и на Хисарлъка. Другият е на туристите от гр. Кюстендил.

Именно срещу такива безобразия лесничеите бяха поставили две табели, едната противопожарна, другата забранителна. „Отговорността да пазим и съхраним природната забележителност обаче е на цялото общество. Обръщаме се с призив този вандализъм да бъде преустановен. Ако станете свидетели на повторно посегателство, ви молим да проявите обществена отговорност и да уведомите стопанството, РДГ-Кюстендил, РИОСВ-Перник или МВР“, призоваха от ДЛС „Осогово“.

Три уникални вековни секвои – гигантея в местността Ючбунар, край кюстендилското село Богослов, попадащи в териториалния обхват на ДЛС „Осогово“, са обявени за природна забележителност през 1989 година с цел опазване на вековни дървета. Забранени са всякакви дейности, които могат да доведат до тяхното повреждане или унищожаване, като кастрене, чупене на клони и нараняване на стъблата.

Секвоите край Ючбунар бяха номинирани за Европейско дърво на годината за 2018 г. и бяха класирани на 8-о място с 11 625 гласа.

Те имат значимо място в развитието на лесовъдството и правят местността една от най-посещаваните в област Кюстендил. Те са най-старите секвои в България и са високи над 30 метра.