Ванилова рикота с портокали и шамфъстък (+ бишкоти в кафе)

за 4 порции, 20 мин

Кухня
09:37 - 09 Август 2023
2400
Ванилова рикота с портокали и шамфъстък (+ бишкоти в кафе)

Продукти

500 г рикота

1 шушулка ванилия

2 портокала

150 г гъсто кисело мляко

8 бишкоти

160 мл силно кафе

4 ч.л. нарязани ядки шамфъстък

8 ч.л. боров мед

 

Приготвяне

Ваниловата шушулка се разполовява по дължина и се остъргват семенцата. Настъргва се 1 ч.л. портокалова кора.

Рикотата се разбива с киселото мляко, ванилията и портокаловата кора.

Обелват се портокалите с нож и се изваждат филетата от ципите.

Бишкотите се заливат с кафето и се оставят 5 мин. да се накиснат. Нарязват се на по 2-3 парчета и се подреждат в 4 купички или чаши.

Разпределя се рикотата в купичките. Гарнира се с портокалите и меда. Поръсва се с шамфъстъка.