Външният министър на Иран призова за намаляване на напрежението

Свят
16:15 - 20 Април 2024
1235
Външният министър на Иран призова за намаляване на напрежението

Иранският министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан се обяви в Ню Йорк за намаляване на напрежението в Близкия изток на фона на взаимните нападения между Иран и Израел, предаде БТА, позовавайки се на ДПА. 

"Войната и военното напрежение не са от полза за никого в региона, така че трябва да се намери решение", каза за иранска медия Амир Абдолахиан. Всички страни трябва да се съсредоточат върху това да намерят политическо решение, заяви той. 

Израел трябва да спре да извършва "военните си престъпления" в региона, подчерта министърът. Тогава хуманитарната помощ и размяната на заложници за затворници в конфликта в Газа ще станат възможни, заяви Амир Абдолахиан в края на посещението си в Съединените щати. 

Докато бе в Ню Йорк, където участва в няколко сесии на ООН, министърът на външните работи на Иран подчерта вчера, че Иран няма да отговаря на нападенията срещу военни цели в иранската централна провинция Исфахан, за които се предполага, че са извършени от Израел.

"Няма нито щети, нито жертви след атаката с малки дронове, свалени край Исфахан", заяви той.  

Амир Абдолахиан описа нападенията като опит на произраелска медия да изтъкне военното надмощие на Израел. 

"Малките свалени дронове по-скоро приличаха на играчки, с които децата ни си играят", каза той, но предупреди, че Иран ще отвърне "яростно и твърдо" на истинско нападение от страна на Израел.

Вчерашните атаки срещу Исфахан, където се намират ключови съоръжения на иранската ядрена оръжейна индустрия, се смятат за отговор на нападението на Иран с дронове и ракети срещу израелска територия, извършено миналата седмица. То се смята за отговор на нападението срещу иранското консулство в Дамаск, за което се предполага, че е извършено от Израел на 1 април.