Външният министър на Молдова подаде оставка

Свят
11:37 - 24 Януари 2024
1506
Външният министър на Молдова подаде оставка

Външният министър на Молдова Нику Попеску обяви оставката си в сряда, заявявайки, че е изпълнил целта си да насочи страната към Европейския съюз, процес, срещу който проруските сепаратисти от Приднестровието заплашиха да се борят, предава Ройтерс.

Малката бивша съветска република, водена от проевропейския президент Мая Санду, получи зелена светлина от ЕС през декември да започне преговори за присъединяване към 27-членния блок заедно със съседна Украйна.

И двете страни са изправени пред дълъг процес, включващ промени за постигане на стандартите на ЕС. Попеску, който стана външен министър през 2021 г., отбеляза, че този процес продължава от няколко години.

"Изпълних всички задължения за интегриране на Молдова в ЕС, определени от президента Мая Санду. Имам нужда от почивка", каза министър Попеску на брифинг за медиите.

Анализаторите похвалиха ролята на Попеску в подкрепата на усилията на Санду да приближи страната до ЕС и казаха, че той подава оставка, за да прекарва повече време със семейството си, живеещо във Франция.

Оставката му идва в чувствителен момент за Молдова, където митото върху вноса и износа, въведено през Новата година, беше посрещнато тази седмица от призива на проруските сепаратисти в региона на Приднестровието за бойна готовност.