Външно: Няма пострадали българи от бурите в Испания

Червен код е обявен във Валенсия заради проливните дъждове и урагана

Новини
14:41 - 13 Септември 2019
1404
Външно: Няма пострадали българи от бурите в Испания

Няма данни за пострадали българи от бурята на Иберийския полуостров, съобщи Външно министерство. В област Валенсия бе въведен червен код заради проливните дъждове и урагана. Стихията взе три жертви в Алмерия. Генералното ни консулство във Валенсия увери, че следи ситуацията и е в готовност за съдействие на наши съграждани в беда.

В отделни части на Валенсия, както и в региона на Мурсия, количеството дъжд за последните 12 часа е стигнало до 200 л./кв.м., а опасенията са, че стихията може да се развилнее и още. 

В 157 общини в областта са затворени детските градини, училищата и университетите. Мярката засяга над 536 000 ученици в автономната област. Затворени са също спортните центрове, принадлежащи към общинските спортни федерации, и дневни центрове за пенсионери. Евакуирано е населението на квартали и населени места, където опасността от наводнения е най-голяма.

От Министерство на външните работи информират, че всеки български гражданин може да се свърже при необходимост с Генералното консулство на Република България във Валенсия на телефон +34 630 168 018.

Новината идва на фона на информация, че българката Цонка и нейното семейство – съпруг и три дъщери, е сред бедстващите в източната част на Испания, попаднала в хватката на поройни дъждове от понеделник насам. Новината съобщи „Ел Паис“.

Нашенката и близките й останали в дома им цяла нощ, докато бушувала река Клариано в градчето Онтиент в района на Валенсия, надигнала се от пороите от антициклона, характерен за тези региони в началото на есента и на пролетта. Там го наричат „gota fria” (буквално „студена капка“), той увеличи значително нивото на реките, които нанесоха разрушения по пътя си не само край Валенсия, но и Мурсия и Кастия ла Манча.