Външно призна: Да, Русия може да залови Христо Грозев, ако го хване приятелска на Москва държава

Николай Милков потвърди, че има ли договор за екстрадиране с РФ, Кремъл може да пусне пипалата си срещу журналиста

Свят
17:00 - 11 Януари 2023
2459
Външно призна: Да, Русия може да залови Христо Грозев, ако го хване приятелска на Москва държава

Няма по-силна и по-адекватна реакция от българската по отношение на преследването на журналиста от бюрото за разследвания "Белингкат" Христо Грозев от страна на Русия. Така външният министър в служебното правителство Николай Милков декларира пълна подкрепа от българската държава за Грозев. Но призна, че да, съществува опасност ако той се озове на територията на страна, която има сключени споразумения за екстрадиция с Москва, де факто Русия да успее да го залови.

Опасенията за това бяха изразени от депутата и член на външната комисия в НС от "Български възход" Виолета Комитова и бяха потвърдени от Милков. За тази цел МВнР ще изготви списък и до депутатите, и до самия Грозев за държавите със съществуващи споразумения за екстрадиция.

Иначе Милков напомни, че още от 2016-а журналистът е обявен от РФ за персона нон грата и не става ясно поради каква причина сега е обявен за издирване от режима на Владимир Путин. И смело заяви, че Нидерландия и Австрия, в които Грозев пребивава, също са предприели мерки за осигуряване на защитата на здравето и живота му, но че България изразила най-острата позиция срещу действията на Русия.

На въпроса дали Външно разполага с информация за български граждани, намиращи се в руски арести, затвори или лагери, министърът отрече, но напомни, че всеки българин или негови роднини и приятели могат да се обърнат към горещите телефонни номера на ведомството, в случай, че се озоват в такава институция, включително ако тя се намира в някоя от окупираните територии на Украйна. 

Депутатите от ресорната комисия дебатират и по проекторешението на "Продължаваме промяната" по казуса, като от ГЕРБ не се съгласиха с голяма част от текстовете, защото не можело Върховният представител на ЕС да се задължи да осигури охраната на Христо Грозев в Австрия, където е постоянното му местожителство, нито пък можело главният прокурор Иван Гешев да разкрива хода на следствените действия на държавното обвинение, водени по данните на "Белингкат" за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев и взривовете във военнни складове от 2011 г. до 2020 г. 

"Работата на Христо Грозев е ключова за редица криминални разследвания, които касаят и българската, и европейската сигурност", настояват обаче от "Продължаваме промяната".