Външно: Тука има-тука нема руски шпионин

България обяви един от първите секратари на посолството за персона нон грата

Топ
14:21 - 29 Октомври 2019
3343
Външно: Тука има-тука нема руски шпионин

Българското външно министерство обяви за персона нон грата един от първите секретари в руското посолство в София, който бе обвинен в шпионаж и му даде 24 часа да напусне страната. Вчера прокуратурата съобщи, че е получен сигнал от ДАНС в Специализираната прокуратура и срещу дипломата е образувано досъдебно производство за престъпление срещу републиката. Вчера ведомството на Екатерина Захариева съобщи, че той е бил изведен от страната още в следобедните часове, а днес уточни, че той все още бил на наша територия и затова го гонело. 

Не закъсня и реакция от Москва. "С изгонването на руски дипломат българските власти се опитват да проявят в известна степен "европейска солидарност". Това е заявил депутатът Дмитрий Новиков за радио "Спутник", част от медийна група, финансирана от руския бюджет. 

Новиков е от Комунистическата партия на Руската федерация и е първи зам.-председател на комисията по международни въпроси в Думата (долната камара на парламента).

"България така или иначе, независимо от дългите исторически периоди на приятелство с Русия, днес се намира в общия контекст на европейската политика. И съответно тя поддържа всички тези тенденции, догми и митологии, които се формират в момента в Европа в отношението към Руската федерация," обяснява Новиков.

"И следователно властите в България са готови в това отношение да проявяват някаква "общоевропейска солидарност", а тя се изразява както чрез поддръжка на всякакъв вид санкционни икономически мерки, така и мерки с политическо-дипломатическо въздействие," смята още той.