Ваня Григорова: Браво на Нинова за лявото обединение, но вече е късно за общи листи

Политика
19:00 - 01 Май 2024
10386
Ваня Григорова: Браво на Нинова за лявото обединение, но вече е късно за общи листи

Похвална е стъпката на Корнелия Нинова за широко обединение на лявото, каза в Кюстендил лидерът на "Солидарна България" Ваня Григорова по повод събраните днес от лидера на БСП леви партии и движения.

"Но така се прави преди да се регистрира коалицията в Централната избирателна комисия.  Сега листите са формирани, а такива действия могат само да разочароват левите избиратели", каза Ваня Григорова. "Всички в ляво осъзнаваме необходимостта от това да бъдем заедно, но ето такива действия, да се съберат хора показно, без да има практическа полза, определено възмущават останалите формации", допълни още лидерът на "Солидарна България".

"Нинова събра преди последните парламентарни избори 26 леви партии и организации по същия бутафорен начин, в резултат на което процентите на БСП паднаха под девет", каза Манолова, лидер на "Изправи се България". "Докато Нинова е председател на голямата партия в ляво, а Борисов – на голямата партия в дясно, нито ще има обединение на лявото, нито на дясното. Това не е заради личностния проблем, а заради вождистките настроения и взимането на еднолични решения", допълни Манолова.

От Кюстендил днес започна предизборната обиколка на "Солидарна България". Началото ѝ дадоха председателя на коалицията Ваня Григорова, Мая Манолова - лидер на "Изправи се България" и водачът на листата за предсрочните парламентарни избори в Кюстендил Милена Георгиева. В откриването на кампанията участваха общинските съветници на "Изправи се България", активисти на организацията, която в Кюстендил, в Деня на труда, отбеляза две години от учредяването си. 

"Защитата на 700 хиляди работещи бедни за нас е важна, защото за нас това са хора, които не просто не могат да си осигурят Великденска трапеза, а търпят лишения заради ниското възнаграждение", каза Мая Манолова. Тя посочи, че от 933 лв. минималната работна заплата, тези хора реално получават по 700 лв. "чисти пари". "Затова една от нашите каузи е минималната работна заплата да гони издръжката за живот и да се преборим за необлагаем минимум. Монополите и битката срещу тях е друга наша кауза. Ще настояваме банките, търговските вериги, големите корпорации, телекомите енергийните дружества, да бъдат обложени за техните свръхпечалби, които да кумулирани във фонд "Солидарност", който да подкрепя уязвимите групи", допълни Мая Манолова.

"Вероятно си спомняте, че работодателите се опитаха да отменят първите три дни болнични, които покриват. Спряхме това безобразие, но през тази година, с последния държавен бюджет, на работодателите беше опростен единият ден от тези три. Той се поема от нашите осигуровки. Така позволихме да се замрази майчинството на нива от 780 лв. Затова представителите на работниците трябва да са там – в Парламента, за да бдят за безобразията, които им се готвят, платени от лобистите на бизнеса, така че работниците да се тези, които плащат всички кризи. Ние ще бъдем тези, които в Народното събрание ще браним тези интереси", посочи Ваня Григорова.

Григорова допълни, че целта им ще бъде спирането на източването на пенсионната осигурителна и здравна системи към паразитни структури, "както това в момента се случва".

В Кюстендил беше представен и водачът на листата на "Солидарна България". Милена Георгиева е адвокат по професия, на 37 години, с едно дете на шест години. Живее и работи в Кюстендил. "Щастлива съм, че съм част от отбора на силните жени", каза Георгиева.