Ваня Григорова: Имаме огромна спекула при храните, но и ниски доходи

Цената на енергията е в основата на ръста на инфлацията, посочи общинският съветник

Новини
18:30 - 27 Юни 2024
8935
Ваня Григорова: Имаме огромна спекула при храните, но и ниски доходи

Дали работя в Столичния общински съвет, или в синдикат, все съм икономист. Не изпитвам никаква вина по отношение на доклада на ЕЦБ, доходите трябва да растат още. Имаме тежка и огромна спекула при храните.

Това заяви в интервю за "Лице в лице" столичният общински съветник Ваня Григорова.

Тя обясни инфлацията в България главно с две неща. На първо място - цената на електроенергията като фундамент, на второ - спекулата при цените на храните.

"Трябва да погледнем графиката как се движи инфлацията: от средата на 2021 г., когато бизнесът излезе на либерализирания свободен пазар на електроенергия. През 2022 г. бяха наложени санкциите на Русия, цените на горивата скочиха. Най-висока е инфлацията при транспорта - там най-големият разход е горивата.

Цената на енергията е в основата на ръста на инфлацията.

Втората причина е ръстът на цените на храните, имаме тежка и огромна спекула при храните, която не се овладява от никое правителство в последните години", уточни Григорова.

Тя е против влизането на България в Еврозоната и смята, че не сме готови за това. "Докладът сочи недъзи на икономиката ни. Да имаме наша национална валута ни дава по-голям суверинетет и по-голяма възможност да водим икономиката си", е личното ѝ мнение.

Григорова обясни, че ще сме готови за еврото, когато средните доходи на домакинствата в България стигнат 80% от средните за ЕС.