Въпреки скандала с Руди: Депутатите препускат с механизма за разследване на прокурор №1

Идеята прокуратурата да контролира избора и уволнението на ВКС и ВАС създаде каша, заяви Надежда Йорданова

Новини
13:16 - 26 Май 2023
2013
Въпреки скандала с Руди: Депутатите препускат с механизма за разследване на прокурор №1

Депутатите се заеха с второто четене на Наказателно-процесуалния кодекс. В текстовете е заложен механизъм за разследване на главния прокурор.

Преди това законотворците бяха в дълга почивка, но успяха да си удължат работното време до окончателното приемане на текстовете.

В четвъртък комисията по правни въпроси прие на второ четене промените в НПК, които предвиждат механизъм за разследване на главния прокурор, както и промените в Закона за съдебната власт. Именно механизма е крайъгълен камък в съдебната реформа, включително и за прилагане на ПВУ, а пък съдебната реформа е сочена от ПП/ДБ като крайъгълния камък изобщо за съставяне на правителство. Тази сутрин евентуалния кандидат за премиер с втория мандат Николай Денков заяви, че ако законите не бъдат приети в пленарна зала така както са предложени, а и както лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обеща - "във вида, предложени от Крум" - то е по-вероятно вероятно от ПП/ДБ да се откажат от споразумението за изпълнение на втория мандат.

Проблемът идва от допълнително направеното предложение от депутата от ГЕРБ Рая Назарян, с което се даде възможност на прокуратурата да контролира избора и уволнението на председателите на двата върховни съда - ВКС и ВАС. Именно това предложение беше и прието вчера. Депутатът от ПП/ДБ и бивш правосъден министър Надежда Йорданова коментира само, че това е създало "каша", а пък от ПП, чийто е и председателят на комисията, излязоха с позиция едва тази сутрин.

Реално предложеното от Рая Назарян е предложението, застъпвано в продължение на няколко години от страна на един от бившите правосъдни министри и правно острие на ГЕРБ Данаил Кирилов, който когато ставаше въпрос за механизъм за контрол на главния прокурор, излизаше с тезата за равнопоставеност между "тримата големи".