Върховният съд на Украйна е с нов председател

Украйна
17:30 - 26 Май 2023
1195
Върховният съд на Украйна е с нов председател

Върховният съд на Украйна избра нов председател, съобщава "Ройтерс".

Това се случва след отстраняването на неговия предшественик, който беше задържан по обвинения в подкупи в най-голямото дело срещу корупцията в страната.

108 съдии от общо 148 гласуваха за назначаването на 56-годишния Станислав Кравченко, който оглавяваше Наказателната колегия на касационния съд, която е част от Върховния съд.

През последните месеци Украйна увеличи усилията си за ограничаване на корупцията въпреки инвазията на Русия.

Борбата с корупцията е жизненоважна за страната, тъй като тя се стреми да изпълни критериите за присъединяване към Европейския съюз. Съдебните реформи и върховенството на закона също са от значение, тъй като Киев иска да запази подкрепата на Международния валутен фонд и търси финансова помощ от Запада.

Предишният ръководител на Върховния съд на Украйна Всеволод Князиев беше освободен от поста по-рано този месец след ареста му.

Князиев е заподозрян в получаване на подкуп в размер на 2,7 милиона долара. Той отрече да е извършил нарушение и разкритикува задържането си, като обеща да сътрудничи на разследващите.

На пленарно заседание на съда, излъчено онлайн, съдиите разгледаха четирима кандидати за наследник на Князиев на поста. Кравченко, който беше избран за съдия във Върховния съд през 2017 г., получи категорично най-много гласове.

Председателят на Върховния съд се избира измежду съдиите за срок от четири години и не може да заема длъжността повече от два последователни мандата.