Върховният съд разчисти пътя на Тръмп

Министирте се позоваха на Конституцията и отмениха решението на Колорадо, който отстрани бившия държавен глава

САЩ
19:11 - 04 Март 2024
2821
Върховният съд разчисти пътя на Тръмп

Върховният съд на САЩ постанови днес голяма победа за бившия президент Доналд Тръмп на фона на настоящата му кампания за завръщането му на президентския пост, като забрани на щатите да дисквалифицират кандидати за федерален пост съгласно конституционна разпоредба, включваща участие във въстание или бунт, и отмени съдебното решение, с което той бе изключен от избирателните списъци в щата Колорадо.

Съдиите единодушно отмениха решението на Върховният съд на щата Колорадо от 19 декември, с което Тръмп бе премахнат от листата за първичните избори на Републиканската партия в щата, след като бе постановено, че 14-ата поправка на Конституцията на САЩ го дисквалифицира от заемането отново на публична длъжност, съобщава БТА. Съдът в Колорадо постанови, че Тръмп е участвал във въстание заради подстрекаването и подкрепата във връзка с нападението срещу сградата на Капитолия на 6 януари 2021 г., извършено от негови поддръжници.

Тръмп е основен претендент за президентската номинация на Републиканската партия и ако спечели, ще се изправи срещу президента демократ Джо Байдън на изборите на 5 ноември. Единственият му останал съперник в борбата за републиканската номинация е бившата губернаторка на щата Южна Каролина Ники Хейли.

Раздел 3 от 14-ата поправката на Конституцията на САЩ забранява заемането на длъжности на всеки "служител на Съединените щати", който е "подкрепял Конституцията на САЩ" и след това е "участвал във въстание или бунт срещу същата, или е оказал помощ или подкрепа на нейните врагове", отбелязва Ройтерс.

Тръмп не бе допуснат и до първичните изборите в щатите Мейн и Илинойс въз основа отново на 14-ата поправка, но действието на тези решения бе преустановено в очакване на решението на Върховния съд на САЩ по делото в щата Колорадо.

Резултатът слага край на опитите в Колорадо, Мейн, Илинойс и други щати да изключат Тръмп от избирателните списъци заради опитите му да отмени загубата си на изборите през 2020 г., чиято кулминация бе нападението срещу Капитолия. Делото на Тръмп е първото във Върховния съд на САЩ, което се занимава с разпоредба на 14-ата поправка, приета след Гражданската война (1861 г.-1865 г.), за да се попречи на бивши официални представители, които са "участвали във въстание", да заемат отново длъжност, отбелязва Асошиейтед прес.