Върховният съд решава за имунитета на Тръмп

САЩ
13:02 - 01 Юли 2024
1086
Върховният съд решава за имунитета на Тръмп

Искането на Доналд Тръмп да получи имунитет от наказателно преследване за опитите си да преобърне загубата на изборите през 2020 г. ще бъде решено в понеделник от Върховния съд на САЩ. Независимо от решението, съдът вече помогна на бившия президент да избегне процес преди изборите на 5 ноември, предава Ройтерс.

Решението от съда, чието консервативно мнозинство 6 - 3 включва трима съдии, назначени от Тръмп, ще бъде обявено 20 седмици след като той поиска тълкуване от съдиите. Времето на решението вероятно не оставя достатъчно време на специалния съветник Джак Смит да проведе процеса и журито да вземе решение преди изборите.

"Продължителното забавяне, което е настъпило, направи почти невъзможно делото да стигне до съдебен процес преди изборите," каза професорът по право от Университета "Джордж Вашингтон", Рандал Елиасън, бивш федерален прокурор. "Съдът трябваше да се отнесе с много повече спешност към въпроса."

Тръмп е кандидатът на Републиканската партия и се очаква да се сътезава с настоящия президент-демократ Джо Байдън в повторение на изборите от 2020 г. Той е първият бивш президент на САЩ, който е наказателно преследван и вече е осъден в случай в съд в щата Ню Йорк, свързан с плащане на пари за мълчанието на порно звезда преди изборите през 2016 г. Ако Тръмп се върне на президентския пост, той може да опита да прекрати делото на специалния прокурор или дори да помилва сам себе си за всякакви федерални престъпления.

В петък Върховният съд увеличи правния праг за прокурорите, преследващи обвинения в препятстване на правосъдието в случая на федералното извращаване на изборите срещу Тръмп и обвиняемите, участващи в нападението на Капитолия на 6 януари 2021 г. През март, съдът отхвърли съдебно решение, което дисквалифицираше Тръмп от президентската бюлетина в първичните избори в Колорадо.

Бързината, с която съдът реши случая в Колорадо - бързо съгласявайки се да го разгледа и решавайки в полза на Тръмп в рамките на месец след изслушванията - контрастира с бавния напредък по въпроса за имунитета на Тръмп, който му помогна.

Процесът на Тръмп беше насрочен да започне на 4 март, преди забавянията по въпроса за имунитета. В момента няма определена дата за процеса. Тръмп се призна за невинен и нарече делото политически мотивирано.

"Не мисля, че има начин делото да стигне до съдебен процес преди изборите," каза професорът по право от Университета "Джорджтаун", Ерика Хашимото. "Дори ако Върховният съд потвърди решенията на по-нисшите съдилища и постанови, че Тръмп няма имунитет, съдът все още трябва да реши редица други правни въпроси."

Специалният прокурор Смит, опитвайки се да избегне забавяния на процеса, поиска през декември съдиите да проведат бърз преглед след като имунитетът на Тръмп беше отхвърлен от съдия Таня Чуткан. Тръмп се противопостави на искането. Вместо да решат въпроса бързо, съдиите отхвърлиха искането на Смит и позволиха делото да продължи в по-нисш съд, който потвърди решението на Чуткан срещу Тръмп на 6 февруари.

След като Тръмп поиска помощ от Върховния съд на 12 февруари, минаха повече от 10 седмици преди съдиите да изслушат делото на 25 април, последния ден на изслушвания. А сега решението ще бъде издадено в последния ден на срока, почти девет месеца след като Тръмп направи първото си искане за отмяна на обвиненията въз основа на имунитет.

Ако Върховният съд реши, че бившите президенти имат някаква степен на имунитет от наказателно преследване - подход, който някои от съдиите изглежда подкрепят по време на изслушванията - това може да забави делото още повече. В този случай, съдиите могат да наредят на Чуткан да ръководи потенциално дълъг правен спор за това дали определени обвинения срещу Тръмп трябва да бъдат премахнати преди делото да може да продължи.

Съдията вероятно ще трябва също така да реши какво, ако изобщо има, въздействие ще има решението на Върховния съд за увеличаване на правния стандарт за прокурорите, преследващи обвинения в препятстване на правосъдието срещу обвиняемия от 6 януари върху Тръмп, който е изправен пред две обвинения по същия закон за препятстване.

Чуткан вече е заявила, че ще даде на Тръмп поне три месеца за подготовка за процеса, след като делото се върне в нейния съд. Този график оставя само тесен път за започване на процеса през октомври, в последните седмици преди изборите. Процес толкова близо до изборния ден почти сигурно ще предизвика твърдения за намеса в изборите от страна на Тръмп и неговия правен екип.

"Забавянето на съда в решаването на въпроса за имунитета вече даде на Доналд Тръмп огромна победа - забавянето, което той търсеше, за да отложи процеса за намеса в изборите - и всяка присъда в процеса - до след изборите," каза професорът по право от Университета на Мичиган, Лия Литман.